Znameniti lokaliteti

HKZ Troplet organizira Studijski dan Potraga za korijenima

Svake godine kreće se određenom rutom, a ishodišna točka je uvijek ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru.
Lifestyle / Flash | 30. 10. 2023. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studijski dan Potraga za korijenima zamišljen je kao jednodnevno studijsko putovanje na kojem će mladi posjetiti prirodne znamenitosti, kulturno-povijesne lokalitete i arheološka nalazišta, te muzeje i galerije tragajući za korijenima našega naroda, naše baštine i identiteta. Svake godine kreće se određenom rutom, a ishodišna točka je uvijek ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru.

Cimska bazilika datira iz V. ili VI. stoljeća poslije Krista i najstariji je kulturni spomenik u Mostaru. Taj nacionalni spomenik BiH jasno govori da je Mostar bio značajno naselje tisuću i više godina prije izgradnje Staroga mosta.

Brojne znamenitosti

Tako su izletnici prošle godine posjetili Ravno, znamenitu špilju Vjetrenicu, arheološko područje Crkvina u Zavali, zavičajnu kuću, lapidarij te kolodvor i spomenik Ćiri u Hutovu, svetište Kraljice mira u Hrasnu i spomenik Hercegovačkom ustanku u Dračevu.  Pretprošle godine smo posjetili dvojnu ranokršćansku baziliku u Žitomislićima, rimsku Villa rusticu Mogorjelo u Čapljini, Franjevački muzej na Humcu (najstariji muzej u BiH), obnovljenu rodnu kuću (kapelicu) sluge Božjeg Petra Barbarića u Šiljevištima i stari grad Ljubuški. Godine 2020. nisu bili u potrazi zbog pandemije, a godinu ranije su posjetili franjevačke samostane i muzeje u Kreševu i Fojnici te svetište sv. Jakova Markijskoga u Deževicama. U godini prije toga su posjetili franjevačke samostane i muzeje u Tomislavgradu i Livnu, Muzej Goricu i galeriju Gabrijela Jurkića te Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru.

Program putovanja

Ove godine će od Cimske bazilike krenuti na Široki Brijeg i posjetiti crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, franjevački samostan, bogati muzej i galeriju, kao i ratno sklonište gdje su pobijeni hercegovački franjevci. Zatim planiramo posjetiti ranokršćansku baziliku u Mokrom koja datira iz 5. stoljeća. Nakon toga ćemo nakratko pogledati nekropolu Trn (groblje) te produžiti u Kočerin.

U Kočerinu će posjetiti crkvu svetih Petra i Pavla i zbirku starina župe Kočerin u kojoj je pohranjen jedan od najznačajnijih spomenika kulture ovog kraja, Kočerinska ploča. Razgledat će se Aleju hrvatske ćirilice i nekropolu u dvorištu osnovne škole, te posjetiti nekropolu Lipovci na kojoj je pronađena Kočerinska ploča. Tu je napravljena replika ploče u prirodnoj veličini i postavljena na mjesto gdje je zaista pronađena.

U nastavku programa će se razgledati ostatke ranokršćanske dvojne crkve (bazilike) u Posuškom Gradcu, a zatim posjetiti crkvu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u Posušju i razgledati franjevački muzej 'U kući oca mojega'. Dalje put vodi u Park prirode Blidinje.

Iskusni tragač

Usput će se navratiti na Barzonju, jedno od najstarijih misišta u Hercegovini. Tu se nalazi groblje i crkva posvećena Gospi Snježnoj. Nastavljamo do iznimno vrijedne nekropole stećaka Dugo polje, koja se sastoji od 150 stećaka od kojih su 32 ukrašena. To je jedna od 22 nekropole u BiH (po 3 u Srbiji i Crnoj Gori, a 2 u Hrvatskoj) koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a.

Zatim se kreće do Kedžare gdje se nalazi groblje a u njemu grob i spomenik mučenici Divi Grabovčevoj iz Varvare u Rami. Mjedeni kip Dive u stvarnoj veličini izradio je hrvatski kipar Kuzma Kovačić. Legenda o stradanju Dive Grabovčeve je svima poznata i opjevana.

Na kraju se kreće u sjedište kapelanije sv. Ilije – Polja u Masnoj Luci gdje se nalazi prelijepa crkva sv. Ilije, Franjevačka kuća molitve a uz crkvu se nalazi i franjevačka galerija. Poslije toga povratak u Mostar.

Potragu će voditi iskusni tragač za korijenima, Grgo Mikulić, vrijedni istraživač, pisac, fotograf, umjetnik, turistički radnik. Gospodin Mikulić je jedan od najboljih poznavatelja kraja kojim tragamo, njegovih ljudi, povijesti, tradicije i baštine.

Sve troškove organizacije putovanja, posjeta i zajedničkog ručka snosi HKZ Troplet.

U Potragu za korijenima ide se autobusom, u subotu, 4. studenoga s polaskom u 7:30 sati  ispred glavnog ulaza na stadion Zrinjskoga.

Kopirati
Drag cursor here to close