Projekt Bike friedly standard

Hercegovina potencijal za razvoj cikloturizma

Projektom je napravljeno pet različitih vrsta usluga, kao što su smještaj, ugostiteljstvo, servisne stanice, turističke agencije i, kako ističu organizatori, jedna inovativnost zanimljiva za Mostar i Stari Grada a to su garaže za kratkoročno parkira
Lifestyle / Flash | 29. 03. 2019. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cikloturizam je jedno od najbrže rastućih tržišta turizma, kako u Europi tako i u regiji. S tim ciljem pokrenut je i projekt "Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste" kojim bi se ova grana turizma podigla na višu razinu.

Na današnjem predstavljanju projekta, koji provodi Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar u suradnji s partnerima Regionalnom razvojnom agencijom 'Zlatibor' iz Užica i Turističkim klasterom Montenegro iz Nikšića, prezentirani su standardi koji će omogućiti da svi zainteresirani pravni subjekti naprave određene preinake u svom poslovanju kako bi biciklisti i cikloturisti mogli imati bolje usluge.  

''Bike friedly standard'' skup je određenih mjera koje reguliraju mnoge usluge u cikloturizmu koje su vezane za boravak cikloturista u jednom području. Projektom je napravljeno pet različitih vrsta usluga, kao što su smještaj, ugostiteljstvo, servisne stanice, turističke agencije i, kako ističu organizatori, jedna inovativnost zanimljiva za Mostar i Stari Grada a to su garaže za kratkoročno parkiranje.

Foto: Bljesak.info / Hercegovina potencijal za razvoj cikloturizma

''Pratimo potrebe suvremenog gosta cikloturista i pokušavamo napraviti takvo okruženje u kojem će se oni dobro osjećati. Da steknu jednu sigurnost na putovanju u destinaciju, da znaju da će imati asistenciju na tom putu u slučaju nekih kvarova, po potrebi biti prevezeni s točke a na točku b, da će njihov bicikl biti dobro zbrinut i te na putu napuniti mobilne telefone i gps uređaja'' kazao je Nedjeljko Penezić, stručni savjetnik na projektu ''bike friendly standard''.

Nikola Gaon, predsjednik vijeća za regionalnu suradnju projekta napominje da u sklopu ovog projekta postoje grant sheme kojom se financiraju i poboljšavaju usluge infrastrukture i kvaliteta na zajedničkim regionalnim rutama. ''Redah je dobitnik jedne od ovih grantova i ono što oni rade svojim projektom jeste uspostavljanje Bike friedly standarda čime bi se poboljšala kvaliteta usluga u cikloturizmu, a samim time i povećao broj turista koji dolazi ovdje'', rekao je napominjući je to  dobro za ekonomiju cijele regije.

Kako istiće Ivica Sivrić, predstavnik agencije Redah, osnovne aktivnosti ovog projekta bile su razvijanje standarda i kriterija standarda, obuka tehničkih sekreterijata koji će raditi pripremu ugostiteljskih objekata, smještajnih objekata i svih ostalih subjekata koji žele imati oznaku Bike friedly standard. Također, projektom su napravljene obuke za trenere evulatore, u svakoj zemlji su po četiri evolutaora, koji će neovisno nadzirati primjenu tih standarda.

''Standard omogućava da pravni subjekti naprave određene preinake u svom poslovanju, fizički ili informativno, kako bi biciklisti i cikloturisti mogli imati višu razinu usluga. Uskoro ćemo pripremiti i jednu web platformu koja će marketinški odrađivati ovaj dio, tako da bi netko tko bude zainteresiran za naše područje mogao klikom vidjeti što taj objekt nudi'', kazao je Sivrić.

Projekt je dio krovnog projekta za razvoj i promociju turizma kojeg provodi Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council – RCC). Vrijednost projekta je 39 tisuća eura. Cilj projekta je uspostava standarda za objekte pogodne za bicikliste na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.  

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close