''Đakovački bušari''

Gimnazijalci iz Tomislavgrada osvojili simpatije na pokladama u Đakovu

Duvanjski gimnazijalci su se predstavili u liku snjegovića te u obrazovnoj skupini osvojili simpatije organizatora koji im je dodijelio prvo mjesto.
Lifestyle / Flash | 17. 02. 2019. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gimnazijalci iz Tomislavgrada s pokladnim maskama u liku snjegovića, osvojili su u subotu prvo mjesto u svojoj skupini na najvećoj pokladnoj manifestaciji u istočnoj Slavoniji - "Đakovački bušari" koja se 16. i 17. veljače održava u Đakovu.

Na ovogodišnjoj jubilarnoj 25. manifestaciji "Đakovački bušari", među 40 skupina s oko 2.000 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i gosta iz Mađarske, u središnjem dijelu programa sudjelovali su kao gosti i predstavnici BiH, odnosno učenici Gimnazije Marka Marulića iz Tomislavgrada .

Oni su se predstavili u liku snjegovića te u obrazovnoj skupini osvojili simpatije organizatora koji im je dodijelio prvo mjesto.

Osim njihove skupine, dodijeljene su nagrade i za najbolje maske u kategorijama: Dječji vrtići, predškolska skupina, skupina odraslih, najveselija skupina, najoriginalnija muška maska, najoriginalnija ženska maska, najbolja tradicijska maska - odrasli, najbolja tradicijska maska - dječja i najoriginalnija moderna maska.

Središnji događaj održan je na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje se pokladna povorka zaustavila kako bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu.

Inače, Đakovački bušari po 25. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice svoga grada, dok se sama manifestacija sastoji od Pokladnog gastro festa – ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu'' i ocjenjivanja i degustacije kobasica te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke.

Kopirati
Drag cursor here to close