Izložba Gaia

Gigantska kopija planeta Zemlje - ogledalo za važna događanja u društvu

Glavni joj je cilj pobuditi snažne osjećaje koji se rađaju kod nekih astronauta kada prvi put krenu u svemir – od strahopoštovanja prema planetu i obnovljene odgovornosti za brigu o okolišu do duboke povezanosti s cijelim čovječanstvom.
Lifestyle / Flash | 05. 03. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Gigantska kopija planeta Zemlje - ogledalo za važna događanja u društvu

U grčkoj mitologiji Geja (Gaja) je božica Zemlje i sama Zemlja – majka svega živoga. Po njoj je britanski umjetnik Luke Jerram dao naziv svojoj putujućoj izložbi. Gaia (Geja) obuhvaća samo jedan eksponat – gigantsku kopiju planeta Zemlje.

Jerramova Geja ima promjer od čak sedam metara te je 1.8 milijuna puta manja od stvarne Zemlje. Ova divovska instalacija napravljena je od detaljnih NASA-inih fotografija površine Zemlje, a osvjetljena je kako bi u potpunosti ponudila pogled na naš planet u tri dimenzija.

Glavni joj je cilj pobuditi snažne osjećaje koji se rađaju kod nekih astronauta kada prvi put krenu u svemir – od strahopoštovanja prema planetu i obnovljene odgovornosti za brigu o okolišu do duboke povezanosti s cijelim čovječanstvom, piše punkufer.hr.

Frank White prvi je opisao taj takozvani efekt perspektive (Overview Effect) još 1987. godine, a definira se kao kognitivni pomak u svijesti izazvan pogledom na Zemlju iz svemira.

Izložba Geja može poslužiti i kao ogledalo za važna događanja u društvu. Ovo umjetničko djelo može pružiti gledatelju novu perspektivu na pandemiju koronavirusa te podcrtati važnost odgovornosti koje imamo jedni prema drugima i prema prirodi koja nas okružuje.

"Nadam se kada ljudi dođu i vide umjetničko djelo da će spoznati ljepotu i krhkost našeg planeta, uvidjeti da je to naš jedini dom i da se zaista moramo brinuti za njega," priznao je Luke Jerram.

Izložba se trenutno nalazi na svjetskoj turneji – putuje svijetom i postavlja se u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom. Kada se Geja izlaže u zatvorenim prostorima, polako se okreće uz glazbu kompozitora Dana Jonesa što dodatno pojačava sve navedene osjećaje.

Geja je nekad i monumentalni ukras prostora ispod koje se odvijaju različiti zabavno-edukativni programi – od orkestralnih i zborskih nastupa, preko svemirskih predavanja do satova joge i vjerskih ceremonija.

Kopirati
Drag cursor here to close