Princeza Kate Middleton

Fotografija princeze povučena zbog straha od 'manipulacije'

Foto agencije su povukle fotografiju iz svojih sustava jer se vide tragovi digitalne manipulacije. Ovo je trebala biti prva fotografija princeze od Walesa nakon njezine operacije!
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2024. u 00:28 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografija Kate Middleton (42) princeze od Walesa, sa svoje troje djece, izazvala je lavinu teorija zavjere i nagađanja koji su se pojavili na internetu nakon što je otkriveno kako je fotografija digitalno manipulirana.

Fotografiju je Kensingtonska palača postavila izravno na svoje društvene mreže, a zatim je poslala globalnim foto agencijama.

Rečeno je kako ju je snimio princ od Walesa početkom tjedna u njihovu domu u Windsoru i pretpostavlja se kako je fotografiju par izravno poslao u tiskovni ured palače protekle subote. Ovo je trebala biti princezina prva službena fotografija nakon što je bila podvrgnuta operaciji abdomena u siječnju.

No sinoć su strane foto agencije, uključujući Reuters, AP, Getty i AFP, povukle sliku, rekavši da je možda digitalno manipulirana, što je bio iznenađujući razvoj situacije.

AP je izdao upozorenje tražeći da se fotografija ukloni iz njihovog sustava, navodeći 'Prilikom detaljnijeg pregleda čini se da je izvor manipulirao slikom.'

AFP je dodao: Zbog uredničkog problema ova je fotografija princa od Walesa povučena... i više se ne smije koristiti ni na koji način. Molimo vas da ga odmah uklonite sa svih svojih online usluga, prestanete ga koristiti na bilo koji drugi način i izbrišete ga sa svojih poslužitelja.'

Reuters je rekao da je slika uklonjena iz optjecaja 'nakon pregleda'. Trenutno postoji velika zabrinutost u novinskoj industriji zbog manipulacije fotografijama pomoću AI tehnologije, iako nije jasno je li se to dogodilo u ovom slučaju.

Na fotografiji je pronađeno nekoliko nelogičnosti. Zapešće i rukav džempera princeze Charlotte izgledaju digitalno promijenjeni. Također se čini kako postoji problem s petom Charlotteine čizme i s popločenjem iza obitelji.
Od ruku princa Louisa do uzoraka i linija odjeće koji se ne podudaraju, oštrooki članovi javnosti istaknuli su mnoštvo onoga što su smatrali sumnjivim problemima s fotografijom.

Na slici, jedan Louisov prst izgleda kraći od ostalih jer se čini da križa prste čudnom gestom.

Daljnji aspekti koje su istaknuli korisnici društvenih medija uključuju duljinu ruku princa Georgea, rukave džempera princeze Charlotte, 'mutnu' kosu i kasnojesensko lišće na drveću koje se ne poklapa s tvrdnjom da je fotografija nedavna.

Očigledne greške u uređivanju fotografije dolile su ulje na vatru teorija zavjere koje kruže o tome gdje se Kate Middleton nalazi.

Iako je Kensingtonska palača službeno objavila ovu fotografiju, nisu izdali nikakvo priopćenje kojim bi ublažili internetske teorije zavjere koje se vrte oko princeze.

Kopirati
Drag cursor here to close