Nije baš stabilno

Filipinka i Nigerijac BiH zamijenili Hrvatskom: Razlog? "Ima puno političkih previranja"

Njihov sin Carl Lewis rođen je u Bosni i Hercegovini, a prije nekoliko godina odlučili su se preseliti u Hrvatsku u kojoj namjeravaju i ostati.
Lifestyle / Flash | 22. 05. 2024. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arcely je Filipinka, a Carlos Nigerijac, upoznali su se u Egiptu i zbog poslovnih prilika odlučili preseliti u Europu.

Njihov sin Carl Lewis rođen je u Bosni i Hercegovini, a prije nekoliko godina odlučili su se preseliti u Hrvatsku u kojoj namjeravaju i ostati, piše HRT.

Život u BiH 

Arcely Sescon i Carlos Opara emigrirali su iz svojih matičnih zemalja da bi otišli živjeti i raditi u Egipat zbog boljih uvjeta. Ona je bila njegovateljica, a on profesionalni nogometaš. Upoznali su se 2008. godine kroz crkvene aktivnosti i vjenčali u Egiptu.

"Prvo smo se sprijateljili. Postali cura i dečko tek 2010. godine, a vjenčali smo se 2012. godine", kaže Arcely.

Kao profesionalni nogometaš Carlos je dobio priliku doći igrati u Europu, točnije u Bosnu i Hercegovinu:

"U Egipat sam se preselio zbog nogometne karijere i za mene je to bio najbolji izbor u tom trenutku. Mi smo tada živjeli u istoj ulici i isprva smo se poznavali samo iz viđenja. Jednog dana sam je pitao kako je, započeo razgovor i tu se počelo razvijati naše prijateljstvo koje je kasnije preraslo u ljubav i brak", priča Carlos.

Nakon 10 godina provedenih u Egiptu otvorila se prilika da dođu u Bosnu i Hercegovinu:

"Arcley je zapravo malo duže živjela u Egiptu. Ja sam tamo proveo oko osam godina. Htio sam napustiti Egipat, počeo sam razmišljati o tomu jer život ondje više nije bio tako siguran za kršćane. To je za mene bio znak da je vrijeme da se odselimo. U Bosni i Hercegovini sam već gostovao i za mene je ta zemlja bila sigurnije mjesto. Život u Europi sam smatrao najsigurnijim", objašnjava Carlos.

Ipak Hrvatska

Dodaje da tada nije puno znao o Hrvatskoj:

"Ali kad sam se preselio u BiH, čuo sam da ni tamo nije toliko stabilno. Ima puno političkih previranja. Direktor mog kluba mi je predložio da se preselimo u Hrvatsku. Kad mi je on to prvi put rekao, počeo sam čitati o Hrvatskoj i zaključio sam da bi Hrvatska bila idealno mjesto za nas. Ovamo smo se doselili 2017. godine i odlučili da ćemo ostati zauvijek. Hrvati su jako gostoljubivi, prijateljski nastrojeni i ovdje osjećam mir, osjećam se sigurno. Kad izlazimo noću, nema nikakve opasnosti. To me oduševljava. To je posve drugačije iskustvo nego u nekim drugim zemljama u kojima sam prije živio", kaže Carlos.

Sigurnost koju je pronašao u Hravtskoj mu je najvažnija.

"Hrvatska je zato idealno mjesto", smatra Carlos.

Životom u Hrvatskoj zadovoljna je i Arcely:

"Obožavam Hrvatsku čitavim srcem. Zahvalna sam Bogu što nas je ovamo doveo. Mislim da je Hrvatska idealno mjesto za obiteljski život. Tu je prekrasno odgajati djecu. Vrlo smo aktivni u crkvi. Otkad smo se doselili ovamo, tražili smo crkvu. Danas pjevam u zboru tijekom misa koje se izvode na engleskom jeziku - na Jordanovcu i crkvi sv. Blaža. Carlos je i ministrant tako da i on sudjeluje u crkvenom, a i naš sin Carl Lewis također. Cijela obitelj je uključena u crkveni život i vjerski život, a tako je bilo i prije u Egiptu", ističe Arcley.

Sigurnost 

Arcely je zadovoljna i svojim poslom u Hrvatskoj:

"Tvrtka je dobra, plaća bi mogla biti i bolja, ali sve je u redu. Imamo prijatelje, na sigurnom smo i možemo uživati u životu. Ne moramo se brinuti oko sigurnosti, imamo i društveni život, učimo hrvatski jezik", napominje Arcley.

Arcley dodaje da će ih hrvatski jezik uskoro podučavati njihov sin Carl Lewis

Namjeravaju li ostati zauvijek živjeti u Hrvatskoj?

"Milijun posto sam siguran da želim ostati u Hrvatskoj do kraja života zajedno sa svojom obitelji. U Hrvatskoj je miran život i mi se ovdje snalazimo i time smo zadovoljni. Ta sigurnost mi je najvažnija. Moji prijatelji žive diljem svijeta, i kao profesionalni nogometaš sam živio diljem svijeta, i mogu vam reći da je za mene Hrvatska vrh", zaključio je Carlos.

Za kraj odgovorio je i na pitanje hoće li navijati za Hrvatsku na Europskom nogometnom prvenstvu:

"Kako ne", odgovorio je Carlos na hrvatskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close