Jedan od najprepoznatljivijih brendova

EXIT srpskom gospodarstvu donio više od 220 milijuna eura

EXIT festival Novom Sadu i Srbiji daje doprinos i u vidu međunarodne promocije destinacije, čiju vrijednost mnogi stručnjaci svrstavaju u kategoriju – neprocjenjivo.
Lifestyle / Flash | 10. 11. 2022. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EXIT festival je izdanjem 2022. godine privredi Novog Sada i Srbije donio novih 19,7 milijuna eura, čime se ukupan doprinos festivala od osnivanja do danas penje na više od 220 milijuna eura. To je pokazalo istraživanje ''TIM Centra'' iz Novog Sada, koje se svake godine, za vrijeme festivala, sprovodi sa posjetiteljima iz Srbije, regije i inostranstva.

EXIT uz Đokovića najpoznatiji brend Srbije

Veći ekonomski doprinos u odnosu na prethodnu godinu, kada je on iznosio 18,8 milijuna eura, rezultat je povećanja nekoliko ključnih parametara, među kojima su rekordna potrošnja i povećan udio posjetitelja van Srbije. EXIT festival Novom Sadu i Srbiji daje doprinos i u vidu međunarodne promocije destinacije, čiju vrijednost mnogi stručnjaci svrstavaju u kategoriju – neprocjenjivo. Među njima je i novinar prestižnog ekonomskog časopisa ''The Economist'', koji je ranije rekao da kada bi Srbija cijeli svoj proračun uložila u PR, ne bi postigla ono što su za njenu promociju učinili Novak Đoković i EXIT.

To još jednom potvrđuju i rezultati ovogodišnjeg istraživanja, prema kojima najveći broj ispitanika smatra da je EXIT, uz Novaka Đokovića, najpoznatiji srpski brend u inostranstvu. Čak 89,8 posto ispitanika ističe da EXIT pozitivno utiče na imidž Srbije globalno, dok je nevjerojatnih 97,8 posto ispitanika izjavilo da im se mišljenje o Novom Sadu popravilo ili ostalo isto nakon posjete festivalu!

200 tisuća posjetitelja iz 107 zemalja svijeta

U srpnju 2022. kroz festivalske kapije je prošlo više od 200.000 posjetitelja, iz 107 zemalja svijeta, pri čemu je najviše inostranih gostiju stiglo iz Njemačke, Velike Britanije, Turske, Mađarske i Francuske, dok u regiji prednjače Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Čak 91 posto posjetitelja je u Novi Sad došlo zbog Exita, što je dokaz direktnog pozitivnog utjecaj festivala na turizam, ali i na imidž Novog Sada i cjelokupne Srbije. Posjetitelji su tijekom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosječno trošili 549 eura, što je skok od 22 posto u odnosu na prethodno izdanje. Turisti iz Zapadne Europe su trošili u prosjeku 821 eur, a iz Istočne Europe 720 eura.

Broj posjetitelja koji nisu iz Srbije još je veći nego prethodne godine – činili su čak 65,4 posto ovogodišnje publike, što je novi rekord od osnivanja festivala. EXIT posjećuje više fanova iz Zapadne Europe (21 posto) nego iz Istočne (12,5 posto), broj posjetitelja iz regije je tradicionalno visok – 24 posto, sa drugih kontinenata stiglo je 7,8 posto posjetitelja, a smještaj je plaćalo 71,5 posto ispitanika.

77% visokoobrazovanih posjetitelja

Postotak novih posjetitelja je nastavio da se povećava, njih je među ispitanicima ove godine bilo čak 50,7 posto. Novih posjetitelja iz Srbije je ove godine bilo 38 posto.

Prosjek godina posjetitelja koji su sudjelovali u anketi je 25,7 godina, što je neznatno smanjenje u odnosu na prethodnu godinu (26,1 godinu). Visokoobrazovani posjetitelji, uključujući tu i studente, činili su 77 posto publike. Zaposlenih je bilo 58 posto, a studenata 35 posto. Čak 75 posto ispitanika misli da muzički festivali mogu da naprave društvene promjene.

Ovogodišnje izdanje bilo je posebno posvećeno mentalnom zdravlju, te su se svuda po Petrovaradinskoj tvrđavi mogle vidjeti poruke podrške i osnaživanja. Ovo je pogotovo značajno imajući u vidu da rezultati ankete pokazuju da se 86 posto ispitanika izjasnilo da EXIT pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Istraživanje je sproveo novosadski ''TIM Centar'', a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.350 posjetitelja festivala, tijekom njegovog trajanja. Anketirani su isključivo posjetitelji koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i institucija izuzeti iz istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close