Par savjeta

Evo kako očistiti kuhinjsku dasku

Nikako ih nemojte prati u perilici posuđa jer će ih jaki mlaz vruće vode u kombinaciji s kemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju.
Lifestyle / Flash | 10. 07. 2022. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Daska za rezanje jedan je od najčešće korištenih predmeta u kuhinji. No, znate li kako ih pravilno održavati? Nepravilna njega može pridonijeti tome da one postanu ozbiljna prijetnja za naše zdravlje. Za razliku od plastičnih dasaka koje možete prati u perilici posuđa, drvene kuhinjske daske zahtijevaju malo više "ljubavi i pažnje".

Prilikom čišćenja drvenih dasaka, ali i bilo kojeg drugog drvenog pribora, preporuka je da ih operete s malo tekućeg sapuna za suđe, isperete vrućom vodom, obrišete i ostavite da se osuše u uspravnom položaju, kako bi se sa svih strana ''provjetrile''.

Nikako ih nemojte prati u perilici posuđa jer će ih jaki mlaz vruće vode u kombinaciji s kemikalijama učiniti podložnima pucanju i savijanju. Ako daska ima nekoliko većih udubljenja od noža, potrudite se te utore dobro očistiti, piše Index.

Također, dasku je potrebno očistiti, isprati i osušiti s obje strane ploče jer tekućina iz hrane može kapnuti i na drugu stranu te je tako zaprljati. Kako biste bili sigurni da ćete uspješno ukloniti sve bakterije, drvenu dasku možete umjesto kemijskim sredstvima očistiti i pomoću dvije namirnice koje imate u kuhinji: soli i limuna.

Sve što trebate je posipati sol po dasci za rezanje te je izribati polovicom limuna. Tako očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim je isperite toplom vodom. Kako biste s daske uklonili i neugodne mirise, ovoj mješavini dodajte i sodu bikarbonu.

Za duži vijek trajanja pobrusite je finim brusnim papirom (granulacija 1000), premažite mineralnim uljem koje možete kupiti u željezarijama, a važno je da je sigurno za dodir s hranom – na limenci će najčešće pisati ''food contact mineral oil''.

Nakon što čistom krpicom u dasku utrljate ulje, ostavite 24 sata na prozračnom mjestu kako bi se upilo. Ulje sprječava ulazak vode u dasku i zagrijavanje drva, a osim mineralnog ulja možete koristiti i pčelinji vosak. Izbjegavajte maslinovo ulje ili druga biljna ulja, kao i laneno jer nije namijenjeno daskama na kojima se reže hrana.

Kopirati
Drag cursor here to close