Nekoliko destinacija

Evo gdje građani BiH mogu ljetovati bez većih prepreka i uvjeta za ulazak

Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Egipat, Tunis su svakako zemlje koje su godinama, pa i desetljećima iza nas najpopularnije destinacije za ljetovanje građanima BiH, no iz godine u godinu to postaje i Bugarska.
Lifestyle / Flash | 09. 07. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona godišnjih odmora u Bosni i Hercegovini i regiji odavno je počela, no građani Bosne i Hercegovine su umnogome i dalje ne znaju gdje ljetovati zbog epidemioloških mjera koje zemlje imaju, odnosno uvjete koje imaju za ulazak, a podrazumijevaju PCR ili antigenske testove, potvrde o cjepljenju i docjepljenju, smještaju i slično.

Budući da koronavirus i dalje (koliko-toliko) diktira svakodnevni život građana, diktira i prelazak granice, odlazak na ljetovanje, plaćanje smještaja i sveukupni trošak koji ljetovanje podrazumijeva. Također, mnogi građani, obitelji, limitirani su proračunom te se često svaka stavka za ljetovanje provjerava više puta – stoga je plaćanje PCR testa za četveročlanu obitelj i dalje veliki trošak.

N1 donosi pregled zemalja gdje građani BiH mogu ljetovati bez većih prepreka i ograničenja za ulazak, kao i pregled zemalja koje bh. turističke agencije nude kao destinacije za ljetovanje.

Podaci koje su prikupili prošlih tjedana su potvrđeni iz službenih izvora, veleposlanstava ili konzulata, dok je dio prenesen iz Ministarstva vanjskih poslova BiH – iz stavke Upute za putovanja tijekom trajanja pandemije COVID-19.

Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Egipat, Tunis su svakako zemlje koje su godinama, pa i desetljećima iza nas najpopularnije destinacije za ljetovanje građanima BiH, no iz godine u godinu to postaje i Bugarska, a u ponudi su i neke egzotičnije afričke ili zaljevske zemlje.

Hrvatska

– negativan PCR ili antigenski test

– potvrda o dvije primljene doze cjepiva 14 dana nakon docjeplenja

– ako je osoba preboljela COVID i u 180 dana primila jednu dozu

– pozitivan PCR test od kojeg je prošlo tri do devet mjeseci (ili) desetodnevna izolacija

– potvrda o uplaćenom smještaju (barem 30 posto od planiranog boravka) ili potvrda o valjanom razlogu ulaska u Hrvatsku (zdravstveni ili neki drugi razlozi za koje je potrebna potvrda)

Inače, savjet svim putnicima iz BiH prije polaska na put u Hrvatsku je da posjete stranicu MUP-a Hrvatske i stavka ‘pitanja i odgovori’, i da se informiraju o uvjetima ulaska u ovu zemlju EU. Svi građani Bosne i Hercegovine koji planiraju putovati i ljetovati u Hrvatskoj, od 12. srpnja će imati priliku prijeći granicu na nekoliko graničnih prijelaza na samoj granici sa ovom susjednom državom.

Kako je za N1 potvrdio Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, ova odluka je donesena na sjednici Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima.

Crna Gora

– PCR nije potreban

– Karantene nema

– Nema procedure zdravstvenog pregleda

– Nema policijskog sata

– Nema ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Podaci MVP BiH kažu da državljani Bosne i Hercegovine i stranci sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u BiH (kao i stranci koji su boravili u BiH u razdoblju od najmanje 15 dana prije ulaska u Crnu Goru) izuzeti su od obveze predočavanja negativnog testa na koronavirus ili potvrde o cjepljenju na ulazu u Crnu Goru. Državljani BiH koji u Crnu Goru putuju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Albanije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, zemalja članica Europske unije, Izraela, Švicarske ili Moldavije oslobođeni su obveze predočavanja testa na koronavirus.

– Za ulazak u Crnu Goru iz drugih zemalja obvezan je negativan rezultat PCR testa na koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdan od registriranog laboratorija i nije stariji od 72 sata

– uz pozitivan rezultat serološkog testa

– antitijela klase IgG koji je izdan od registriranog laboratorija i nije stariji od 30 dana, negativan rezultat brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji međusobno priznaju države članice Europske unije i nalazi se na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova objavljenoj od strane Europske komisije, koji je izdan od ovlaštenog laboratorija i nije stariji od 48 sati do sata ulaska u Crnu Goru

– uz dokaz da su najmanje 14 dana prije ulaska u Crnu Goru potpuno cjepljeni propisanim brojem doza cjepiva protiv novog koronavirusa, koji je izdan od ovlaštene zdravstvene ustanove, ili uz pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdan od registriranog laboratorija koji je stariji od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz i nije stariji od 90 dana, a kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od COVID-19 infekcije.

Albanija

– Nije potreban PCR test

– Nema karantene

– Nema procedura zdravstvenog pregleda na zračnim lukama i GP

– Nema policijskog sata

– Nema ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Strane osobe u Albaniju mogu ulaziti bez ograničenja.

Grčka

Grčka je prva zemlja Europske unije koja je otvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine, 31. svibnja.

Veleposlanica BiH u ovoj zemlji, Milica Ristović – Krstić pojasnila je što je sve potrebno građanima BiH da bi ljetovali u Grčkoj.

“Grčka je otvorila granice 31. svibnja i prva je zemlja EU koja je otvorila granice za državljane BiH. To je bio rezultat posjeta Milorada Dodika Grčkoj, gdje je obećano da će BiH biti izuzetak”. Uvjeti za ulazak bh. državljana su isti kao i za sve državljane EU.

“24 sata prije ulaska u zemlju morate popuniti formular, putem interneta, na travel.gov.gr. Građani trebaju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski ne stariji od 48 sati”, rekla je velepoislanica.

Može se ući u Grčku i s dokazom o cjepljenju, a od primljene druge doze mora proći više od dva tjedna, odnosno više od 14 dana. “Ili dokaz da ste prebolili koronu prije dva ili devet mjeseci. To dokazujete pozitivim testom iz tog razdoblja”, izjavila je veleposlanica Ristović – Krstić. Za djecu mlađu od 12 godina PCR test nije potreban, a navela je da su vlasti Grčke zadržale pravo da izvrše dodatno testiranje na granici ili zračnj luci.

“Na graničnom prijelazu možete biti testirani, to ne možete odbiti. Ako odbijete – možete biti vraćeni s granice. To je brzo i efikasno, sve se završi za pet do 10 minuta. Rezultat testa dobijete sms porukom na broj kojeg ste ostavili”, pojasnila je veleposlanica BiH u Grčkoj. Detaljnije mjere o ulasku u Grčku potražite na OVOM linku.

Bugarska

Za ulazak u Bugarsku obvezan PCR test ne stariji od 72 sata. Prema trenutnoj klasifikaciji, državljani Bosne i Hercegovine spadaju u narančastu zonu što podrazumijeva da ukoliko namjeravaju da posjete RB i u njoj borave duže od 12 sati moraju da posjeduju i na bugarskom graničnom prijelazu pokažu jedan od sljedećih dokumenata:

– dokument o covid cjepljenju,

– dokument o preležanoj covid infekciji u razdoblju 11 do 180 dana prije dana planiranog ulaska,

– dokument o negativnom PCR (star do 72 sata) ili RAC (star do 48 sati) testu.

Djeca do 12 godina i osobe koje su u tranzitu (za što imaju 12 sati vremena) preko RB ne moraju posjedovati navedene dokumente.

Naredba je na snazi do 31. srpnja 2021.

Turska

– potreban PCT test

– postoji procedura dodatnog zdravstvenog pregleda na zračninm lukama i drugim ulaznim lukama.

– ne postoje ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Od 01. srpnja 2021. godine u Republici Turskoj je ukinut policijski sat. Također je ukinuto ograničenje međugradskog putovanja i ograničenja gradskog javnog prijevoza.

Prilikom ulaska u Republiku Tursku, osobe koje su cjepljene najmanje 14 dana prije ulaska u zemlju ili su prebolovale koronavirus u posljednjih šest mjeseci, uz prikazivanje službenog dokumenta zdravstvene ustanove, moći će ući u Tursku bez prikazivanja negativnog PCR testa.

Osobe koje ne ispunjavaju nijedan od dva navedena uvjeta moći će ući ili s negativnim PCR testom urađenim najduže 72 sata prije leta ili s brzim antigenskim testom urađenim najviše 48 sati prije leta.

Egipat

– obvezan PCR test, ne stariji od 72 sata

U skladu s odlukom egipatskog Ministarstva civilnog zrakoplovstva, od 1. rujna 2020. godine putnici svih nacionalnosti, uklјučujući i Egipćane, moraju prikazati negativan PCR test za COVID-19 koji je izdan najviše 72 sata prije vremena poletanja zrakoplova za Egipat. Izuzeti od odredbe ove odluke su djeca (bez odbzira na državlјanstvo) starosti do 6 godina. Negativan RT- PCR test mora biti urađen 72 sata prije polijetanja za Egipat, odnosno na testu mora biti unešen točan sat i dan uzimanja brisa, od kojeg će se računati razdoblje od 72 sata.

Treba biti naveden i tip brisa, kao i da se naglasi na njemu da se radi o testu RT-PCR. Rezultati testa moraju biti izdani od strane akreditiranog laboratorija i imati pečat, bez ikakvih oštećenja, poništavanja ili dodataka. Potvrda o rezultatima testa mora biti na arapskom ili engleskom jeziku i mora se prikazati original (kopija neće biti dozvolјena). Strani državlјani koji dolaze u turistički posjet popunjavaju poseban medicinski obrazac u koji trebaju unijeti određene podatke.

Traži se i putničko zravstveno osiguranje. Od 1. rujna svi putnici moraju prikazati negativan PCR test. Međunarodni putnici koji dolaze u turističku posjetu direktnim letovima na zračne luke u Šarme El Šeik, Taba, Hurgada i Marsa Alam, u slučaju da ne prikažu validan PCR test (72 sata prije polijetanja zrakoplova), će morati uraditi PCR test po dolasku na neki od navedenih zračnih luka uz nadoknadu od 30$. Putnici će biti izolirani u svojim hotelskim sobama dok ne stignu rezultati PCR testa.

U slučaju da je test pozitivan, putnici će biti samo-izolirani u svojim sobama u hotelu i bit će u koordinaciji s egipatskim Ministarstvom zdravlјa. Putnici koji dolaze u Egipat će biti praćeni od strane Organa za karentin i Ministarstva zdravlјa Egipta.

*PCR test prestaje vrijediti čim putnik napusti Egipat (kako ne bi mogao biti korišten isti test za slučaj ponovnog ulaska u Egipat). Putnici koji su se već cjepili (jedna ili obje doze) moraju imati validan PCR test. Važno: ID Now / PCR-NAA/ Antigen/IGg-IGm testovi nisu prihvaćeni od strane egipatskih nadležnih organa. Ukoliko putnici iz ranije navedenih zemalјa putuju preko Londona, neće im biti dozvolјen ulazak u Egipat. Zemlјe članice EU i dalјe imaju Egipat na crvenoj listi zemlјa za koje se NE PREPORUČUJE putovanje, osim u izuzetnim okolnostima. Egipatski zdravstveni sustav je veoma opterećen i da ima značajna ograničenja.

Iako statistika pokazuje smanjenje broja zaraženih, pojedini dužnosnici i doktori upozoravaju da dolazi drugi val zaraze, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tunis

Mjere ulaska u Tunis na snazi od 1. liponja 2021. godine. Negativni PCR test više nije potreban za putnike koji dolaze na područje Tunisa, ukoliko su ispunjeni sljedeći uvjeti:

– Putnik je primio dvije doze COVID cjepiva i u mogućnosti je predočiti potvrdu s QR kodom.

– Putnici kojima je dijagnosticiran COVID-19 najmanje 6 tjedana od datuma dolaska i koji moraju predočiti liječničku potvrdu izdanu od nadležnih tijela.

– Putnici stariji od 12 godina koji ne ispunjavaju uvjete navedene u točki (1), moraju predočiti negativni PCR test s datumom kraćim od 72 sata prije ukrcaja. Za unos je potreban QR kod ili potvrda nadležnih tijela.

– Nerezidentni individualni putnici koji ne ispunjavaju uvjete spomenute u točki (1), moraju u svom hotelu predati izjavu i pristanak na samoizolaciju u trajanju od 7 dana.

– Putnici nerezidenti koji u Tunis stižu čarter ili redovitim letovima s blokiranim sjedalima u sklopu organiziranih i nadziranih putovanja (uključujući ture) moraju: Ostati u grupama od trenutka dolaska u Tunis, sve kroz turistički prijevoz, smještaj i putovanja unutar i izvan objekata turističkog smještaja; strogo se pridržavajući sanitarnih mjera Tuniskog turističkog sanitarnog protokola za borbu protiv COVID-19. – Slučajni brzi testovi provest će se po dolasku za neke putnike. Svi pozitivni slučajevi bit će izolirani u namjenskim centrima.

– Svi putnici moraju obvezno popuniti formular za ulazak u Tunis koji je dostupan na sljedećem linku : https://app.e7mi.tn/language. Putnicima se savjetuje da imaju sačuvan ili otiskan primjerak kod sebe prilikom kontrole putovnica, radi što kraćeg zadržavanja. Sve ostale, detaljne informacije o COVID pravilima i procedurama za ulazak u pojedine zemlje svijeta potražite na stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Također, savjetuje se svim putnicima da prije polaska ili bukiranja leta ili smještaja provjere sve procedure i potrebne dokumente kako s predstavništvima država koje posjećuju u BiH ili drugim službenim putevima i kanalima.

Kopirati
Drag cursor here to close