BiH se ne natječe od 2016. godine

Eurosong 2023 - Iako se BiH ne natječe, možemo glasovati za favorite

Gledatelji čije zemlje sudjeluju u finalu imat će na raspolaganju sve verzije glasanja, dok će gledatelji zemalja koje ne sudjeluju u finalu i Eurosongu to moći raditi u aplikaciji i na internetskoj stranici.
Lifestyle / Flash | 13. 05. 2023. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Bosna i Hercegovina ne nastupa na ovogodišnjem Eurosongu, publika će moći glasovati za svog favorita.

U ovogodišnjem finalu Eurosonga se primjenjuje novi sistem glasanja, odnosno uvedene su promjene koje će omogućiti svim ljudima na svijetu da glasaju za svoje favorite, a ne samo onima čiji su predstavnici izborili finale.

Kako stoji na službenoj stranici Eurosonga, u finalu će uz publiku pravo glasa imati i žiri, a gledatelji će moći glasati na nekoliko načina. Glasat će se u aplikaciji Eurovision song contest, SMS-om, na internetskoj stranici www.esx.vote i pozivom. Cijena SMS poruke iznosit će 0.49 eura, dok će poziv biti 50 centi, a glasate li u aplikaciji, procedura je identična kao za SMS ili poziv, samo što će cijeli proces umjesto vas odraditi aplikacija.

Glasovi publike su vrlo važni

Gledatelji čije zemlje sudjeluju u finalu imat će na raspolaganju sve verzije glasanja, dok će gledatelji zemalja koje ne sudjeluju u finalu i Eurosongu to moći raditi u aplikaciji i na internetskoj stranici.

Važno je spomenuti i da će glasanje trajati 40 minuta, a započinje odmah nakon što se otpjeva posljednja pjesma i, kao što je već vjerojatno svima poznato, ne možete glasati za predstavnika svoje zemlje.

Nadalje, deset pjesama koje skupe najviše glasova iz zemalja koje ne sudjeluju, odnosno ostatka svijeta, dobit će bodove od 1 do 12 i oni će se vrednovati kao glasovi jedne države.

Glasovi publike vrlo su važni jer, recimo, dođe li do situacije u kojoj pobjednici imaju jednak broj bodova, pobijedit će ona pjesma koja je dobila više glasova publike.

Zašto BiH nema na Eurosongu

Podsjetimo, Bosne i i Hercegovine nema na Eurosongu još od 2016. godin zbog financijskih problema.

Bosna i Hercegovina je de facto izbačena iz natjecanja zbog dugova državnih televizija prema EBU-u.

Jednom je prilikom rukovoditeljica Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Eurosonga.

Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama Europske radiodifuzijske unije (EBU), objasnila je ona za Dnevni avaz.

Tužba BHRT-u?

''Drugi faktor je da pri ovakvom financiranju javnih servisa nemamo mogućnost izdvojiti sredstva za sudjelovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem sudionika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola milijuna maraka. To su u ovom trenutku ogromni novci za nas. I ne postoji zakonski reguliran način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za financiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uvjetima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji“, dodala je Babović.

Mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest milijuna švicarskih franaka i zbog toga je europska organizacija tužila BHRT.

Večeras je na rasporedu dugoiščekivano veliko finale Eurosonga 2023.

Za titulu pobjednika natjecat će se 26 zemalja.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Kopirati
Drag cursor here to close