Briga za okoliš

Ekvadorski grad reciklira plastične boce za autobusne karte

Guayaquil, drugi najveći grad u Ekvadoru s 2,7 milijuna stanovnika i njegovo poslovno središte, najonečišćeniji je grad u državi i proizvodi najviše otpada.
Lifestyle / Flash | 26. 08. 2019. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Briga za okoliš u Ekvadoru se isplati, barem onima koji se koriste javnim prijevozom u Guayaquilu u kojemu stanovnici mogu plastične boce zamijeniti za novac za autobusne karte.

Guayaquil, drugi najveći grad u Ekvadoru s 2,7 milijuna stanovnika i njegovo poslovno središte, najonečišćeniji je grad u državi i proizvodi najviše otpada.

Putnici koji se koriste javim gradskim prijevozom odnedavno na glavnom kolodvoru na posebnom automatu mogu zamijeniti plastične boce za dva centa po komadu.

"Zamislite, već za 15 boca možete kupiti kartu", kazao je putnik Cristian Cardenas.

Isplativije je nego prodavati boce centrima za recikliranje, dodao je 76-godišnji umirovljenik Washington Bravo koji na taj način dopunjava skromnu mirovinu, prenosi HINA.

Guayaquil proizvodi 4200 tona otpada dnevno, od čega se samo 14 posto može reciklirati.

"Grad je korumpiran i prljav. Prije nije bilo tako", žali se Bravo.

Zasad postoji samo jedan automat za prikupljanje boca, ali Leopoldo Falquez, direktor javnog prijevoznika Metrovije, kaže da će ih uskoro biti na svim autobusnim terminalnima u gradu.

"Moramo biti svjesni razine zagađenja koju svakodnevno proizvodimo i razine onečišćenja koju smo već akumulirali i što prije poduzmemo odgovarajuće mjere, to bolje", rekao je Falquez.

U dva mjeseca otkako je program pokrenut, u Guayaquilu je prikupljeno više od 24 tisuće boca.

Kopirati
Drag cursor here to close