Nešto svježije...

Dugoročna prognoza – Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta?

Broj očekivanih toplih dana u Bosni tijekom ljeta veći je od 61, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 86 toplih dana.
Lifestyle / Flash | 29. 05. 2024. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeto 2024. godine u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti nešto svježije u odnosu na ljeto prošle godine, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

''Raspoloživi produkti za dugoročnu prognozu ukazuju da bi na prostoru Bosne i Hercegovine srednja temperatura zraka tijekom ljeta 2024. godine (razdoblje 1. lipanj - 31. kolovoz) trebala biti viša u odnosu na normalu za razdoblje 1981-2010. godina'', navedeno je.

Vjerojatnoća ostvarenja ove prognoze je velika i iznosi oko 70 posto, napominju iz FHMZ-a.

Prema raspoloživim podacima, najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu srpnju na sjevernim područjima zemlje. U navedenom razdoblju nisu isključena kraća razdoblja s prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Europe.

Broj očekivanih toplih dana u Bosni tijekom ljeta veći je od 61, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 86 toplih dana.

Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padalina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve.

Prognozirane ukupne količine padalina tijekom ljeta 2024. godine, trebale bi biti manje u odnosu prosječne brojke tijekom ljetnog razdoblja. U središnjem i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Duža sušna razdoblja su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih, dodaje se.

Kopirati
Drag cursor here to close