Mostar

Druženje s novinarima u okviru kampanje "(Ne)Diskriminacija rodilja u FBiH"

Lifestyle / Flash | 19. 02. 2016. u 16:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kampanje "(Ne)Diskriminacija rodilja u FBiH", udruga "Žene ženama" organizira druženje s mostarskim novinarima i novinarkama u hotelu "Bristol" u ponedjeljak, 22. veljače u 12 sati.

Razgovarat će o ostvarivanju prava na rodiljinu naknadu, kampanji za izjednačavanje prava trudnica i rodilja u Federaciji BiH i doprinosu medija u ostvarivanju zacrtanih ciljeva kampanje, priopćeno je iz udruge "Žene ženama".

U Federaciji BiH postoje različita zakonska rješenja i diskriminirajuće prakse. Zakon o radu, i raniji i novousvojeni, tretira samo dužinu trajanja rodiljskog odsustva. I jedan i drugi zakon jednako tretiraju ovo pitanje i propisuju trajanje rodiljskog odsustva u periodu od jedne godine neprekidno, što je dosta napredno rješenje.

Međutim, iako Zakon o radu propisuje da žena ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja rodiljskog odsustva, ne regulira tko ima obvezu isplate ove naknade niti iz kojih izvora se financira.

Svrha je kampanje usvajanje Zakona o zaštiti obitelji s djecom na federalnoj razini u okviru kojeg bi se jamčila prava rodilja u okviru natalne, demografske politike i zaštita obitelji s djecom u svim županijama.

Također, svrha je eliminirati diskriminaciju rodilja po različitim osnovama (mjesto prebivališta, (ne)zaposlenja, sektor zapošljavanja-javni i privatni, visina naknada, način financiranja) te formiranje federalnog fonda za isplatu rodiljinih naknada.

U provedbi kampanje pored udruge "Žene ženama", sudjeluju i udruge Žene Trnova, Žena Tuzle, Žena Orašja, Forma F (Mostar), Centar za pravnu pomoć ženama (Zenica), Udruženje žena Most iz Jablanice, Glas žene iz Bihaća i Centar za građansku suradnju (Livno).

Kopirati
Drag cursor here to close