Zanimljivosti

Donosi li petak 13. sreću ili nesreću?

Koliko je broj 13 bio nepoželjan pokazuju i zakoni iz drevne babilonske povijesti - Hammurabijev kodeks. Ti zakoni su bili numerirani, ali onog pod brojem 13 nema, jednostavno su taj broj preskočili te su nakon 12. zakona krenuli na 14.
Lifestyle / Flash | 13. 05. 2022. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neke bolnice i hoteli nemaju sobu broj 13. Pojedini neboderi nemaju 13. kat već se sa 12. ide odmah na 14... I dok ga neki smatraju sretnim brojem, drugi se broja 13 panično boje...

- Nekadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt je zazirao od broja 13 do te mjere da nije putovao 13. dana u mjesecu i nikada nije na ručak pozvao 13 gostiju, piše 24sata.hr

- I američki predsjednik Herbert Hoover je patio od triskaidekafobije, a navodno i Napoleon.
Numerolozi broj 12 smatraju potpunim brojem pa 13 ispada kao neki nepotreban višak - 12 je mjeseci u godini, 12 znakova Zodijaka, 12 godina Olimpa, 12 Herkulovih trudova, 12 izraelskih plemena , 12 Isusovih apostola...

- 13 je sretan broj za Taylor Swift. Ispričala je ovako: 'Rođena sam 13. Zatim, na petak 13. sam napunila 13 godina. Moj prvi album postao je zlatan za 13 tjedana. Moja prva pjesma broj 1 imala je uvod od 13 sekundi'.

- Grupa Black Sabbath objavila je svoj debitantski album u petak, 13. veljače 1970. godine.

- Prema NASA-i će u petak, 13. travnja 2029. godine, veliki asteroid Apophis proći će dovoljno blizu Zemlje da bude vidljiv bez teleskopa u Africi, Europi i Aziji, prenosi lifars.com.

- U Ontariju u Kanadi motociklisti se okupljaju svakog petka 13. Bude ih na tisuće.

- Mnoge bolnice nemaju sobu broj 13, kao i neke hotelske sobe. Pojedini neboderi nemaju 13. kat već se sa 12. ide odmah na 14. Postoje i zračni terminali bez izlaza 13 te aviokompanije koje u svojim zrakoplovima nemaju sjedalo broj 13.

- Prema nekim statistikama na petak 13. bude manje prometnih nesreća jer ljudi voze opreznije.

- Jednu od prvih priča o petku 13. napisao je Thomas Lewson 1907. godine. Radilo se o brokeru s Wall Streeta koji je odabrao baš taj dan da pobjesni i uništi burzu.

- Nesretna misija Apolla 13 često se navodi kao 'dokaz' loše sreće broja 13. Kapsula je lansirana u 13:13 sati 11. travnja 1970. Eksplozija koja je uništila letjelicu bila je 13. travnja.

- U Firenci kuću koja se nalazi između broja 12 i 14 zovu '12 i pol', a ne kućni broj 13.
Kuće s brojem 13 znaju biti jeftinije, kao i letovi zrakoplovom.

- I danas se piše o slučaju Daz Baxtera iz New Yorka koji je u petak, 13. kolovoza 1976. godine odlučio ostati u krevetu kako bi izbjegao da mu se dogodi nešto loše. Zgrada u kojoj je živio se srušila. Umro je.

- 13. siječnja 2012. godine kruzer Costa Concordia nasukao kraj talijanskog otočića Giglio. U nesreći je poginulo 32 ljudi. Bio je to petak.

- Također, na petak 13. u listopadu 1972. godine u Andama se srušio zrakoplov iz Urugvaja. U njemu je bilo 45 putnika, a preživjelo ih je 16.

Petak 13. bio je sretan dan za tvrdoglavog labuda

Bilo je to 13. studenog 2020. godine. Pet dana su ga djelatnici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba pokušavali uloviti na zagrebačkom jezeru Bundek kako bi ga spasili, jer je imao flaks s udicom u kljunu i nije mogao jesti, no svaki put bi im umakao. Bio je, pričali su kasnije, dosta tvrdoglav.

Lovili su ga i vatrogasci u čamcu, a u pomoć su pristigli i zaposlenici Odjela za peradarstvo Veterinarskog fakulteta. Na kraju su ga ranom zorom na petak 13. namamili hranom, uhvatili i izvadili mu flaks s udicom iz kljuna. Dobro se oporavio.

Zašto baš 13. i zašto baš petak?

Da broj 13 donosi nešto loše je vjerovanje koje se zadržalo od davnina. U Srednjem vijeku se povezivao s vješticama jer ih je bilo po 13 u grupi pa se tome dodao i petak kada su se navodno okupljale.

U norveškoj mitologiji postojala je Frigga, božica slobodnog duha, ljubavi i plodnosti koju su proglasili vješticom i protjerali kada su se plemena preobratila na kršćanstvo. Legenda kaže da se Frigga svaki petak sastajala s 11 vještica i s vragom (bilo ih je ukupno 13) te su zajedno smišljali zlodjela za naredni tjedan.

Stari Egipćani su povezivali taj broj sa zagrobnim životom. Vjerovali su kako se njihovi životi sastoje od 12 faza, a sljedeća je ona kada umru. Broj 13 je u njima izazivao strahopoštovanje, strah i tajanstvenost.

Vikinzi su broj 13 smatrali nesretnim zbog večere organizirane u Valhalli na kojoj se okupilo 12 bogova - 13. bog bio je Loki, bog zla kojeg na tu večeru nisu pozvali. On je bio ljut zbog toga, na večeru je došao nepozvan i doveo svijet u tamu. Za njih je 13. bog bio oličenje zla.

Koliko je broj 13 bio nepoželjan pokazuju i zakoni iz drevne babilonske povijesti - Hammurabijev kodeks. Ti zakoni su bili numerirani, ali onog pod brojem 13 nema, jednostavno su taj broj preskočili te su nakon 12. zakona krenuli na 14.

I posljednju večeru je obilježio broj 13 jer je za stolom sjedio Isus i 12 njegovih učenika, a među njima je bio u Juda koji ga je kasnije izdao i odveo u smrt na križu.

Zanimljivosti vezane za petak 13.

- Stari Kinezi su broj 13 smatrali sretnim.

- Petak 13. smatra se nesretnim danom u zapadnom praznovjerju.

- Strah od petka 13. naziva se paraskavedekatriaphobia, kao i friggatriskaidekaphobia.

- Postoji i triskaidekafobija, to je abnormalni strah od broja 13.

 

Kopirati
Drag cursor here to close