Divita-Miracles

Lijepa priča iz Mostara kojoj možete pomoći i vi

Udruga iz Mostara jedina u BiH pruža besplatnu protetiku
Lifestyle / Flash | 05. 06. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Humanitarna udruga iz Mostara napravila je i isporučila preko 1.000 proteza za osobe i djecu koji imaju amputirane udove, pomažući im da tako imaju veću razinu samostalnosti u svom životu.

Divita – Miracles naziv je udruge koja je nastala uz inicijativu i podršku britanske Humanitarne organizacije Miracles u lipnju 2009. godine, kada je i otvoren Miracles Centar za izradu proteza i psiho socijalnu rehabilitaciju.

Epiteti svjetske organizacije

''Divita-Miracles posjeduje sve epitete svjetske organizacije; iskustvo u humanitarnom radu, stručan i osposobljen kadar, moderno opremljenu ortopedsku radionicu i što je najvažnije volju i želju da rade i pomažu ljudima u nevolji'', kaže za Bljesak.info Elvira Dugalić predsjednica udruge, čija je glavna djelatnost izrada protetskih pomagala za osobe sa invaliditetom, u prvom redu one koje su socijalno-ekonomski ugrožene, djecu amputirce, bilo da su vojne ili civilne žrtve rata.

''Divita-Miracles napravila je i isporučila preko 1000 proteza za žrtve nagaznih mina, građane s invaliditetom kao posljedica prometnih nesreća, ozljeda na radu, posljedica bolesti ili djece rođene bez udova… bez obzira na njihovo mjesto boravka, spol, vjerska uvjerenja ili socijalno ekonomski profil. Povećali smo mogućnosti žrtvama mina i građanima s invaliditetom da postanu potpuno aktivni članovi svojih zajednica - u obrazovanju, zapošljavanju, politički, socijalno i unutar svojih obitelji'', pojasnila nam je Dugalić.

Inače, svojim aktivnostima ova udruga radi na rješavanju temeljnih pitanja ljudskih prava koja se tiču siromaštva, posebno pristupa protetskoj njezi i rehabilitaciji.

Prve faze rehabilitacije

''Rehabilitacija je proces uklanjanja faktora koji ograničavaju aktivnost i sudjelovanje osobe sa invaliditetom, tako da ona može postići i održati najvišu moguću razinu neovisnosti i kvaliteta života: fizički, mentalni, socijalni i profesionalni. Krajnji cilj rehabilitacije je pružiti pojedincu najbolju priliku za puno i efikasno sudjelovanje i uključivanje u društvo, s mogućnostima za učenje, rad ' pristup uslugama'', pojasnila nam je predsjednica udruge.

Pojašnjava, kako Miracles Centar postoji kako bi pružio prve faze rehabilitacije pružanjem visokokvalitetne protetske njege u kombinaciji s početnom grupom za podršku koja pruža priliku ljudima da razmjenjuju osobna iskustva i osjećaje, strategije suočavanja ili informacije iz prve ruke.

''Tijekom godina MC je bio središte raznih radionica, treninga i seminara, kao što su programi svjesnosti o minama, seminari strateškog vodstva, učinkovita komunikacija, interkulturalno obrazovanje. U proteklim godinama Divita-Miracles je u nekoliko navrata podržana od strane Američke ambasade, Njemačke ambasade (German Humanitarian Asssistance), International Trust Fund (ITF), te organiziranjem akcija prikupljanja sredstava u Velikoj Britaniji i Švicarskoj'', pojašnjava Dugalić, dodajući da udruga blisko surađuje s brojnim nevladinim organizacijama u Mostaru, kao i na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Jedini u BiH

Važno je naglasiti da je mostarska organizacija jedina koja u cijeloj BiH pruža potpuno besplatnu visokokvalitetnu protetiku, rehabilitaciju i smještaj na za korisnike naših projekata.

Građani udrugu mogu kontaktirati putem tel.broja: 036 501 470, email: [email protected]

Inače, nakon prošlogodišnje uspješne humanitarne akcije 'A2B' za pomoć u izradi ortopedskih pomagala za amputirce iz cijele BiH, H.O. Arthur McCluskey iz Irske (www.arthurmc.com) u suradnji s H.U. Divita-Miracles organizira humanitarnu akciju pod nazivom ''Walk with me''.

Walk with me

''Ove godine u ''Walk With Me'' učešće će uzeti: utemeljitelj naše organizacije Matthew Procter koji je pretrpio težak moždani udar 2018. godine, preživio veliku životnu bitku ali nažalost sa ogromnim posljedicama i trajnim invaliditetom.  Matthew, naših 15 pacijenata - amputiraca i zaposlenici Miracles centra će zajedno hodati/trčati/biciklirati 10 000 koraka/5milja/8km, u periodu od 7. do 14. lipnja 2021. u cilju podizanja svijesti o svakodnevnim poteškoćama s kojima se susreću građani sa invaliditetom i prikupljanja sredstava za potrebe 'malih i velikih' amputiraca'', pojašnjava predsjednica Udruge.

Kaže da svi koji žele mogu dati svoj doprinos tako što će sponzorirati jednog ili više njihovih paicjenata.

''Vaša pomoć neće samo doprinijeti fondu koji je potreban za proizvodnju budućih ortopedskih pomagala, već ćete i ovogodišnjim sudionicima-našim bivšim pacijentima, pružiti priliku da postanu potpuno aktivni članovi svojih lokalnih zajednica i pomognu onima koji još uvijek čekaju na svoju protezu-svoju neovisnost i slobodu!''

Donaciju možete izvršiti na:
H.U. DIVITA-MIRACLES, Mostar

Broj žiro računa kod Sberbanke: 1402010023930562

Sa naznakom: Kupujmo humanitarne kilometre

Kopirati
Drag cursor here to close