Inicijativa za zakonsku regulativu

Diskusija u Mostaru: 'Da! Ja sam osoba s invaliditetom'

Cilj okruglog stola na temu ''Da! Ja sam osoba s invaliditetom'' je predstavljanje projekta “Inicijativa za zakonsku regulativu invalidskih iskaznica“ i iskazivanje stavova organizacija osoba s invaliditetom.
Lifestyle / Flash | 24. 05. 2023. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi po redu okrugli stol na temu ''Da! Ja sam osoba s invaliditetom'' u sklopu projekta kojeg provodi Udruga za Down sindrom Mostar u suradnji s Centrom za socijalni rad i Udruženje ''Ruzicnjak - Los Rosales'' održan je jučer je u prostorijama Lonato Lunchroom Mostar.

Cilj okruglog stola je predstavljanje projekta “Inicijativa za zakonsku regulativu invalidskih iskaznica“ i iskazivanje stavova organizacija osoba s invaliditetom. Ovom prilikom smo razgovarali o mogućnostima provedbe stavova OOSI i mišljenima relevantnih institucija koje skrbe za osobe s invaliditetom.

Foto: PR / Okrugli stol u Mostaru na temu Da ja sam osoba s invaliditetom

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Mostara, Centra za socijalni rad, Ureda ombudsmana, Ministarstvo obrazovanja HNŽ, Ureda studenata s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO HNŽ), zastupnici u parlamentima FBiH i Doma naroda FBiH, OESC Mostar, kao i članovi Vijeća mladih organizacija OSI.

Tokom diskusije su predstavljene sve pogodnosti koje bi osobe sa invaliditetom bile u mogućnosti ostvariti s iskaznicom, kako u Bosni i Hercegovini tako i u drugim zemljama. Također su predstavljeni i dobri primjeri iz zemalja Europske Unije.

Foto: PR / Okrugli stol u Mostaru na temu Da ja sam osoba s invaliditetom

Naredni korak u implementaciji ovog projekta je formiranje radne skupine od šest osoba iz oblasti prava, socijalnog rada i nevladinog sektora koji će sve donesene zaključke objediniti, dopuniti u „Inicijativu“ koja će se proslijediti na usvajanje u Parlament BiH.

U tijeku aktivnog učešća sudionika drugoga okruglog stola, usvojeni su sljedeći zaključci:

Prihvaćaju se zaključci Prvog okruglog stola.

Foto: PR / Okrugli stol u Mostaru na temu Da ja sam osoba s invaliditetom

Formirati radnu skupinu stručnjaka za nacrt „Inicijative za zakonsku regulativu invalidskih iskaznica“ , sadržaj i vizualni izgled Iskaznice.

S Inicijativom upoznati što širi javnost, nositelje vlasti, OOSI, OSI.

Iskaznica će olakšati upis u srednje škole.

Uz Iskaznicu će biti brže i lakše praviti Bazu podataka (Ured za rad sa studentima s invaliditetom)

Iskaznica vraća samopouzdanje i veću intimu  OSI.

Iskaznica će omogućiti bolje pristupanje korištenju prava propisanim Zakonskim i Pod zakonskim aktima.

Zastupnicima u Parlamentu FBiH i Domu naroda FBiH je obaveza da zastupaju našu Inicijativu.

Agencija za zaštitu osobnih podataka je spremna na suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close