John Pemberton

Da nije bilo njega vjerojatno nikada ne bismo kušali Coca-Colu

Pemberton je kombinirajući cocu sa kokainom (coca vino) i još nekim aromatskim biljkama (kola orah) stvorio piće koje je nazvao "French Wine Coca". Pembertonov mladi tajnik i knjigovođa Frank Mason Robinson dao je formuli ime Coca-Cola.
Lifestyle / Flash | 08. 07. 2021. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BlendSpace / John Stith Pemberton ( 8. srpnja 1831., Knoxville, Georgia - 16. kolovoza 1888., Atlanta, Georgia)

Amerikanac John Stith Pemberton, izumitelj Coca-Cole, rođen je na današnji dan prije 190 godina, 8. srpnja 1831. u Knoxvilleu.

Bio je Konfederacijski veteran i američki ljekarnik, ali je najpoznatiji po izumu napitka kasnije nazvanog Coca-Cola, koji se za vrijeme njegovog životnog vijeka koristio samo u medicinske svrhe.

Pri kraju američkog građanskog rata u travnju 1865.g. Pemberton je ranjen u bitci kod Columbusa, Georgia, te je kao i većina ranjenih veterana toga doba postao ovisnik o morfiju.

Nakon rata, svjestan svog problema i u želji da pronađe adekvatan lijek, postao je farmaceut i počeo eksperimentirati sa listovima biljke koja potječe sa sjeverozapada Južne Amerike po imenu koka (coca).

Foto: Rewind / Od Coca-Cole se ne može pobjeći...

Po uzoru na svog prethodnika francuskog kemičara Angela Marianija koji je nešto ranije sa sličnim sastojcima patentirao tzv. Vin Mariani, Pemberton je kombinirajući cocu sa kokainom (coca vino) i još nekim aromatskim biljkama (kola orah) stvorio piće koje je nazvao "French Wine Coca".

U američkoj javnosti krajem 19.st. pojavila se ozbiljna zabrinutost o rastućoj ovisnosti, depresiji i alkoholizmu među veteranima obiju strana, što je 1885.g. u Atlanti rezultiralo donošenjem 'Zakona o trijeznosti'. Pemberton je tada proizveo formulu za bezalkoholnu inačicu svog "French Winea".

Iduće godine Pembertonov mladi tajnik i knjigovođa Frank Mason Robinson dao je formuli ime Coca-Cola, napisao Spencerovim rukopisom čuveni colin logotip (isti Spencerov rukopis iskorišten je kasnije za Ford), a osmislio je i prve reklamne kampanje za novi osvježavajući napitak u kojima ga se predstavlja kao 'vrijedno sredstvo za jačanje' koje ujedno liječi glavobolju, oslobađa od iscrpljenosti i smiruje živce, te kao lijek protiv ovisnosti o morfiju i opijumu.

Originalna Pembertonova formula je ostala tajna, a jedna prosječna 'čaša' "navodno" je sadržavala 8,46 mg kokaina, dok prosječna 'doza' ulične droge varira od 15 do 35 mg. Međutim, efekti lišća koke znatno su umanjeni prisustvom kofeina iz drugih biljaka.

Video: History of Coca-Cola | Secrets of Coca-Cola | Channel 5

Coca-Cola je 29. svibnja 1886. godine prvi puta reklamirana u novinama “Atlanta Daily”. Napitak je brzo doživio golem uspjeh, ali sam Pemberton nikada nije mogao uživati u tome, umro je dvije godine kasnije, 16. svibnja 1888. godine u Atlanti.

Prije smrti, prodao je recept, uređaje i pribor za proizvodnju tajkunu Asi Griggsu Candleru za 1200 američkih dolara. Upravo je Candler, sa svojom agresivnom reklamnom kampanjom, zaslužan za nastanak najpopularnijeg osvježavajućeg pića u cijeloj zemlji.

Originalna receptura Coca-Cole izmijenjenja je 1903. godine, kada je iz nje uklonjen kokain.

Prije nekoliko godina New York Times je napisao interesantnu tezu u vezi globalizacije i uticaja multinacionalih kompanija: "Možeš pokušati pobjeći, ali se ne možeš sakriti. Prije ili kasnije, bez obzira koliko ti misliš da si pobjegao od udobnosti i navika modernog svijeta, Coca-Cola će te pronaći. Možeš otići na Himalaju, na otoke bogate ribom i šibane uraganima daleko od obale Nikaragve, u kolijevku civilizacije ako možeš. Uvijek ćeš naići na Coca-Colu koja te čeka".

Video: 'Drink water': Ronaldo removes Coca-Cola bottles in press conference
Kopirati
Drag cursor here to close