Akcija čišćenja

Čišćenjem Malog Plivskog jezera projekt ''Zajedno za čiste vode BIH'' proslavio četvrtu godinu

U akcijama koje su trajale posljednjih mjesec dana, sudjelovalo je gotovo stotinu ronioca. Ukupno su na pet lokacija izronili 550 vreća krutog otpada odnosno nešto više od 1400 kilograma.
Lifestyle / Flash | 12. 06. 2018. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velikom akcijom čišćenja Malog Plivskog jezera završena je još jedna sezona ekološkog projekta „Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine“. Četvrtu godinu zaredom ovaj projekt provodi akcije čišćenja voda, a nakon što su ove godine akcije izvedene na Boračkom, Ramskom i Jablaničkom jezeru te rijeci Željeznici, finalna manifestacija čišćenja održana je na Malom Plivskom jezeru gdje se okupilo gotovo 30 ronioca pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna.

Nakon što su izronili velike količine otpada, na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati projekta za 2018. godinu.

U akcijama koje su trajale posljednjih mjesec dana, sudjelovalo je gotovo stotinu ronioca.  Ukupno su na pet lokacija izronili 550 vreća krutog otpada odnosno nešto više od 1400 kilograma. Velike količine izronjenog otpada govore o stvarnoj situaciji kakvu su roniocu zatekli na dnu rijeka i jezera te nužnosti nastavka ovakvih akcija čišćenja. Inicijatori projekta, predstavnici kompanija Henkel i Bingo te ronilački klub Bosna pohvalili su napore svih onih koji su se uključili u ovaj projekt.

''Ovakvi projekti osvješćuju ljude koliko je bitna briga za okoliš. Ove brojke odnosno količine otpada koje se nalaze na dnu naših rijeka i jezera zaista šokiraju, a to je i cilj ovih eko akcija. Nadam se da ćemo na ovaj način potaknuti odgovorno ponašanje prema okolišu i vodama jer je to ključ zdravlja nas i budućih generacija'', izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna.

Akcija u kojoj su sudjelovali svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda, trajala je u Bingo prodavnicama krajem prošle godine nakon čega su uslijedile akcije čišćenja. Sad već tradicionalni ekološki projekt dio je kontinuiranih napora kompanije Henkel s ciljem podizanja svijesti o održivom ponašanju.

''Svake se godine jednako iznenadimo informaciji što su sve naši ronioci našli na dnu rijeka i jezera. Baš zato, svake godine ulažemo veliki trud da ostvarimo što bolje rezultate u smislu što većeg angažmana kako bi što više vodenih površina očistili od neželjenog otpada. Rijeke i jezera su naša velika prirodna bogatstva i naša je odgovornost čuvati te resurse za buduće generacije. Hvala našim partnerima, kompanijama Bingo i Eko život, koji nas podržavaju i hvala roniocima koji svojim radom sve nas čine ponosnima'', izjavio je Latif Hasanbegović, supervizor u Henkelu.

''Dobre stvari ne treba mijenjati, pa tako i naš tradicionalni projekat, njegovu srž. Ono na čemu se može raditi je svakako učestalost aktivnosti, jer uz sve naše napore da kroz prodajna mjesta i čišćenja na lokacijama približimo sam projekt, mišljenja sam da nije dovoljno jedanput u godini sprovoditi ovu akciju. Nije poenta više u društvenoj odgovornosti, niti u čišćenju na što većem broju lokacija. Svjedoci smo nedovoljne brige o okolišu svaki put kada ronioci iz naših voda izvade otpad. Svi trebamo raditi na sebi, moramo biti svjesni što činimo prirodi i dobre i pozitivne primjere širiti. Zato smo i mi danas ovdje da sa svim našim partnerima i medijima ukažemo javnosti na ljudski nemar, te da skrenemo pažnju na značaj odgovorne ophodnje prema prirodi'', istaknula je Tatjana Paunoski, PR kompanije Bingo.

Da sav otpad, koji su ronioci izronili iz jezera bude prikladno zbrinut, pobrinuo se Eko život.

''Želim iskoristiti priliku da ispred Eko života, kao operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, izrazim posebno zadovoljstvo što smo ponovo okupili istu ekipu pri kreiranju jedne jako dobre ekološke priče. Cilj ove akcije nije samo očistiti naše rijeke i jezera po završetku aktivnosti, već osvijestiti stanovništvo o pogrešnim navikama i ukazati na štetnost otpada za okolinu te istaknuti ljepotu prirode koja nas okružuje. Drago nam je što svojim angažmanom doprinosimo podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i čistoći naših rijeka'', izjavila je Džana Halilović, projekt menadžer Eko života.

Kopirati
Drag cursor here to close