Gost je uvijek u pravu

Cesar Ritz – ime koje simbolizira istinski hotelski luksuz

Prekretnicu je Cesar Ritz napravio kad je konačno otvorio vlastiti hotel 1898. godine. Bio je to slavni Hotel Ritz u Parizu, koji je do danas ostao poznat kao jedan od najboljih na svijetu.
Lifestyle / Flash | 23. 02. 2024. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Le Moulin / Cesar Ritz ( 23. veljače 1850., Niederwald - 24. listopada 1918., Küssnacht)

Na današnji dan, 23. veljače 1850. godine rođen je jedan od najpoznatijih hotelijera u svjetskoj povijesti, čije prezime Ritz danas samo po sebi simbolizira luksuz. Princ od Walesa, kasnije britanski kralj Edward VII, prozvao ga je "Kraljem hotelijera i hotelijerom kraljeva".

Njegovo ime bilo je Cesar Ritz, a rođen je u vrlo skromnim uvjetima u malom švicarskom mjestu Niederwaldu. César Ritz rođen je kao trinaesto dijete gradonačelnika Niederwalda Johanna-Antona Ritza i njegove supruge Kreszentie.

Ljeti je čuvao koze, a zimi je išao u školu. Nakon osnovne škole pohađao je koledž u Sionu, gdje je naučio nešto francuskog jezika. Nakon tri godine otac ga je ispisao iz škole jer je bio lijen i dao mu da radi kao konobar za kavu u hotelu Couronne et Poste u Brigu.

Međutim, nakon godinu dana, rukovoditelj mu je poručio da od ovog posla nikada neće imati koristi – "Od hotelijerstva nikad nećeš ništa zaraditi. Za to je potreban određeni talent i poseban njuh. Potpuno ti nedostaju!"

Sedamnaestogodišnji Ritz je stoga 1867. napustio Brig i otputovao u Pariz, gdje je upravo otvorena svjetska izložba.

U Hôtel de la Fidélitéu prvo je radio kao čistač cipela, potom kao nosač i na kraju kao sobni konobar. Otjeran je zbog ljubavne afere, navodno s ruskom barunicom.

Potom se prijavio za naukovanje u prvoklasnom hotelu Le Voisin, gdje je kao dvadesetogodišnjak upoznao profesiju iz temelja.

Ondje je također iskusio "profinjeni svijet" i došao u kontakt s mnogim poznatim ličnostima poput Sarahe Bernhardt, Georgea Sanda i Théophilea Gautiera.

Foto: Povijesna arhiva / Hotel Ritz u Parizu

Tamo se sprijateljio i s tada slavnim kuharskim majstorom Augusteom Escoffierom koji mu je pomogao da ostvari brojne kontakte.

Njih su dvojica zajedno otvorili restoran u Baden-Badenu, a kasnije su pozvani u London da vode slavni hotel Savoy.

Prekretnicu je Cesar Ritz napravio kad je konačno otvorio vlastiti hotel 1898. godine. Bio je to slavni Hotel Ritz u Parizu, koji je do danas ostao poznat kao jedan od najboljih na svijetu.

U tom je hotelu godinama živjela i slavna Coco Chanel. Bio je to prvi hotel na svijetu u kojem je svaka soba imala kupaonicu, telefon i električnu struju.

Nakon Pariza, Ritz je otvorio i hotel u Londonu, podjednako slavan, a zatim i u Madridu, inspiriran željom španjolskog kralja da Madrid dobije hotel još luksuzniji od pariškog Ritza.

Bio je vrlo cijenjen, jer je imao načelo da je gost uvijek u pravu. Kad bi netko od gostiju uputio bilo kakav prigovor o jelu, smjesta bi mu jelo bilo zamijenjeno novim, bez postavljanja ikakvih pitanja.

Cesar Ritz umro je 26. listopada 1918. u dobi od 68 godina u rodnoj Švicarskoj. Pokopan je u istom mjestu u kojem je i rođen – malenom Niederwaldu.

Video: Ritz Paris - 120 years of history at auction!
Kopirati
Drag cursor here to close