Coco Chanel

Prije 140 godina rođena je najutjecajnija modna dizajenrica

Bila je istinska genijalka, a najviše je se pamti po dva izuma: parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. godine, i Chanel odijelu koje se sastoji od suknje do koljena i sakoa. No, ne treba zaboraviti ni malu crnu haljinu...
Lifestyle / Moda | 19. 08. 2023. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Gabrielle "Coco" Chanel (Saumur, 19. kolovoza 1883. – Pariz, 10. siječnja 1971.)

Coco Chanel, francuska modna kreatorica, pionirka u svijetu mode, rođena je na današnji dan prije 140 godina, 19. kolovoza 1883. u malom mjestu Saumuru.

Smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću.

Nakon rođenja Gabrielle "Coco" Chanel, njezin otac napušta obitelj, pa su njegova djeca prepuštena na skrb rođacima i sirotištu. Naime, kad je imala 12 godina majka joj je umrla od tuberkuloze, a otac je nju i sestru ostavio pred vratima samostana u kojem su časne sestre udomljavale napuštene djevojčice.

O životu u samostanu Gabrielle nije mnogo pričala, no pretpostavlja se da je njezina opsesija crno-bijelom kombinacijom, koja se protezala kroz modne kolekcije i kutijice parfema, potekla od uniforma časnih sestara.

U samostanu je naučila šivati, no zanimljivo je da nikad nije "izučavala zanat" koji ju je proslavio. Sve je radila "prema feelingu".

Coco 1909. godine otvara prvi dućan za prodaju ženskih šešira, te postaje toliko uspješna da se u roku od jedne godine preseljava u Rue Cambon, vrlo prestižnu lokaciju u Parizu.

Bila je istinska genijalka, a najviše je se pamti po dva izuma: parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. godine, i Chanel odijelima koja se sastoje od suknje do koljena i sakoa.

Njen izum je i mala crna haljina koju je osobito popularnom učinila velika glumica Audrey Hepburn. Mala crna haljina može se nositi i po danu, ali i za večernji izlazak, sve ovisi o dodacima.

Video: Coco – Inside CHANEL

Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obvezni standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije.

Nakon što je Marylin Monroe izjavila da u krevet odlazi naga, sa samo nekoliko kapljica Chanela No.5, svijetu je postalo jasno da nitko na svijet mode i parfema neće utjecati tako kako je to pošlo za rukom Coco Chanel.

Parfem Chanel No. 5 ime dobio ne po tome što je bio peti u nizu njenih parfema (bio je prvi), nego zato što je ona od djetinjstva voljela broj 5 i vjerovala je da će joj taj broj donijeti sreću.

Osim toga, kad joj je proizvođač mirisa Ernest Beaux ponudio uzorke parfema u malim numeriranim bočicama, ona je odabrala upravo 5. po redu bočicu za miris koji će se proizvoditi pod njenim imenom.

Nadimak "Coco" koji znači ljubimac navodno je dobila u kafiću La Rotonde na Montparnasseu. Pjevala je u kabaretu, a kad bi publika htjela još, vikali bi Coco i ime je ostalo.

Imala je niz ljubavnika i prosaca, ali se nikada nije udala. Etienne Balsan s kojim je ljubovala početkom dvadesetih ponudio joj je pomoć oko pokretanja krojačke radnje, a vidike joj je proširio njegov prijatelj Arthur Edward, britanski polo igrač, koji je kasnije postao ljubav njezinog života - muškarac kojeg je zvala 'Boy'.

Video: Coco Chanel - French Fashion Designer & Businesswoman | Mini Bio 

Pretvorila je pariški hotel Ritz u svoj dom, gdje je živjela preko 30 godina. Tamo je stanovala čak i tijekom nacističke okupacije Francuske, a posebno je napadana zbog toga što je imala nacističkog oficira za ljubavnika.

U Ritzu su je posjećivali Pisacco, Salvador Dali sa suprugom Galom, Elizabeth Taylor, Igor Stravinski i drugi prijatelji, a navodno se strašno bojala samoće.

To su joj Francuzi teško oprostili, iako je rehabilitirala svoj ugled nakon što je završio Drugi svjetski rat. Osim stana poviše butika u Rue Cambon, imala je i vilu La Pausa u gradiću Roquebranu na francuskoj rivijeri.

Portretirana je na filmu i u kazalištu gdje je napravljen mjuzikl, a glavnu ulogu tumačila je Katharine Hepburn.

Posljednje godine života provela je u švicarskom gradu Lausanni, u čijem hotelu Ritz i umire 10. siječnja 1971. godine. Imala je 88 godina. Tamo je i pokopana, a grob joj okružuje pet kamenih lavova.

Nakon dugih borbi za vodstvo kuće Chanel, na njeno čelo došao je Karl Lagerfeld.

Sedam "izuma" na kojima su joj žene zauvijek zahvalne

1. Bižuterija

Coco Chanel gotovo da se nije moglo vidjeti bez gomile lažnih bisera oko vrata, a upravo je ona prva počela dizajnirati bižuteriju. Izrađivala ju je od lanaca, perlica i stakalaca i nosila uz ležernu/sportsku dnevnu odjeću. Na ideju da dizajnira bižuteriju došla je želeći omogućiti ženama da kupuju jeftiniji nakit kako bi njime mogle upotpuniti svaku odjevnu kombinaciju.

2. Ženske hlače

Prije 80 godina hlače su nosili samo muškarci. Coco Chanel to je promijenila zauvijek. Smatrala je da žene moraju imati jednaku slobodu kao muškarci te da ih korzeti i suknje fizički sputavaju. Prijelomni trenutak dogodio se kada je Coco shvatila da ne može jahati konja u dugoj suknji te je doslovno skinula hlače s muškog jahača i odjenula ih.

3. Ženski kostim

Ideju i za ovu modnu ikonu dizajnerica je posudila iz muške mode, odnosno muškog odijela. Jaknica bez okovratnika, ispletenog uzorka i s metalik gumbima te suknja koja sužava, činile su kostim od tvida idealnim za žene koje su poslije Drugog svjetskog rata željele izgraditi karijeru u dominantno muškom poslovnom svijetu. Kostim su, između ostalih, nosile Audrey Hepburn, Grace Kelly i Jackie Kennedy.

4. Majica na mornarske pruge

Coco Chanel mnoge inspiracije crpila je iz svoje domovine, pa tako i za majicu na mornarske pruge. Promatrajući francuske ribare u majicama s bijelim i plavim prugicama, sinulo joj je da bi takav jednostavan uzorak fantastično izgledao i na ženama. Coco je dizajnirala najjednostavniju verziju majice na mornarske pruge, a kasnije su prugice prenesene na hlače, cipele, torbe i druge modne dodatke.

5. Preplanuli ten

Početkom 20. stoljeća blijeda put bila je u modi. Preplanula koža povezivala se s nižom, odnosno radničkom klasom. A onda je Coco slučajno izgorjela pod suncem na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz, prijatelji su se divili njezinu osunčanom tenu te su se i sami počeli sunčati. Tako je nekoć prezirana preplanulost postala simbolom bogatstva i ljepote i trend koji nikada neće nestati.

6. Žersej

oš jedna stvar koju je Coco ''ukrala'' od muškaraca jest žersej. U njezino vrijeme taj udobni materijal koristio se samo za izradu muškog donjeg rublja. Za žene je to značilo potpuni preporod jer su do tada nosile samo krute i neudobne, ali skuplje materijale. Jeftinijim žersejem Chanel se opskrbila kada je zbog Drugog svjetskog rata došlo do nestašice skupih tkanina.

7. Mala crna haljina

Coco Chanel željela je stvoriti haljinu pristupačne cijene koja će biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu, haljinu koja će se moći nositi na bezbroj načina. I tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svijetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vogue je pisao da će postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije mala crna haljina i dalje ima jednaku moć. (Izvor: Zadovoljna.hr)

Kopirati
Drag cursor here to close