Karnevalska prijestolnica kulture

Čapljina: Svečano proslavljen rođendan Europske federacije karnevalskih gradova

Pedesetak okupljenih iz 17 zemalja obišli su dio povijesnih, kulturoloških i prirodnih znamenitosti Čapljine i Hercegovačko-neretvanske županije.
Lifestyle / Flash | 01. 10. 2018. u 01:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom večerom u Čapljini je završena trodnevna proslava rođendana Europske asocijacije karnevalskih gradova (FECC).

Pedesetak okupljenih iz 17 zemalja obišli su dio povijesnih, kulturoloških i prirodnih znamenitosti Čapljine i Hercegovačko-neretvanske županije.

Kao uspomena na boravak u Čapljini izrađene su medalje od posebne gline iz Parka prirode Hutovo blato, a izradio ih je Ernesto Markota, akademski slikar iz Čapljine

Sudionike ove redovite godišnje manifestacije pozdravio i Lars Allgel predsjednik Europske federacije karnevalskih gradova.

Najbrojnija izaslanstva stigla su iz Njemačke, Belgije i Nizozemske od po šest članova, a na proslavu rođendana FECC-a u Čapljinu stigla je i predstavnica Arube otočke zemlje u Karibima.

Na Večeri dobrodošlice u Čapljini, sudionike jedne od dvije godišnje manifestacije FECC-a zabavljalo je HKUD ''Zora'' Struge/Gorica..

Inače, Proslava rođendana FECC-a započela je sastankom Međunarodnog odbora. Drugog dana, u subotu, rano izjutra program je nastavljen služenjem mise zadušnice za Henrya Van Der Kroona, nedavno preminulog dugogodišnjeg predsjednika FECC-a u crkvi svetih Petra i Pavla u Strugama te obilaskom groba Joze Pehara, prvog generalnog zastupnika FECC-a za BiH.

Po unaprijed utvrđenom planu slijedili su posjeti Mostaru – Stari dio grada, Počitelju, Vinariji ''Vina Zadro'' u Domanovićima, Radimlji i Villi rustici Mogorjelo, kraj Čapljine.

Trećeg dana rođendanske manifestacije FECC-a koja u ima promotivno turistički karakter, uslijedili su posjeti Međugorju te Parku prirode Hutovo blato.

Čapljina članica FECC-a od 1998. godine

Zahvaljujući entuzijazmu čapljinskih turističkih djelatnika, u prvom redu Joze Pehara, dugogodišnjeg predsjednika Turističke zajednice, Čapljina je u članstvo FECC-a primljena na konvenciji u Strumici u Makedoniji, sad već davne 1998. godine.

Od tada uspješno organizira manifestaciju ''Međunarodni ljetni karneval'', s iznimkom 2008. godine, kada stjecajem okolnosti karneval nije održan.

Kao termin održavanja ustalio se prvi vikend u drugoj polovici kolovoza, a zadnjih godina karneval je dvodnevni.

Kopirati
Drag cursor here to close