''Let's Do It''

U BiH postoji više od 11.000 ilegalnih odlagališta otpada

''Sudjelovanje predstavnika naše zemlje na događajima ovog tipa, na regionalnom i svjetskom nivou, izuzetno je važno, obzirom da u BiH postoji veliki broj ilegalnih odlagališta otpada'', rekao je Amar Kavgić.
Lifestyle / Flash | 05. 02. 2019. u 10:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema neslužbenim procjenama, u BiH postoji više od 11.000 ilegalnih odlagališta otpada. Otežavajuća okolnost u rješavanju problema leži u nezainteresiranosti svih nivoa vlasti da istrajno rade njegovom sistemskom rješavanju.

''BiH nema registar ilegalnih odlagališta otpada, a i one koje se nazivaju 'legalnim odlagalištima' u najvećom mjeri su napravljene u blizini naseljenih mjesta, prilikom čega se ne vodi računa ni o minimalnim standardima za njihovo upravljanje i saniranje, što dovodi do mnogobrojnih negativnih implikacija po zdravlje ljudi. Imamo poprilično kvalitetnu legislativnu podlogu u ovom području, ali izuzetno nizak stupanj njene implementacije'', rekao je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta  "Let's Do It Tuzla!" 

'Clean World'

Deveta po redu 'Clean World' konferencija, godišnje okupljanje predstavnika zemalja članica Let's Do It! pokreta, kao i partnera i prijatelja organizacije održana je krajem prošlog mjeseca u Tallinu u Estoniji. Na ovogodišnjoj konferenciji bilo je 200 sudionika iz 70 zemalja koje su učestvovale u 'Svjetskom danu čišćenja' 15. septembra 2018. godine, kao i novih članica pokreta.

Rezultate terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, koje su u proteklim godinama realizirane na području cijele Bosne i Hercegovine, kao i stanje okoliša u BiH, na toj svjetskoj konferenciji prezentirali su Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta  i Adnan Imamović, projekt koordinator, koji su ujedno bili i najmlađi učesnici tog skupa.

''Sudjelovanje predstavnika naše zemlje na događajima ovog tipa, na regionalnom i svjetskom nivou, izuzetno je važno, obzirom da u BiH postoji veliki broj ilegalnih odlagališta otpada. Već sedam godina u okviru pokreta radimo na rješavanju te problematike, na način da nastojimo ukazati stanovništvu na mnogobrojne negativne aspekte te pojave te im dati mogućnosti da sudjelovanjem na terenskim aktivnostima daju svoj doprinos zaštiti životne sredine i okoliša'', izjavio je Kavgić.

Najveći ekološki problem u BIH

''S obzirom da je problematika ilegalnog odlaganja otpada jako izražena te da predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema u BiH, sudjelovanje predstavnika Bosne i Hercegovine na takvim događajima je izuzetno bitno, s ciljem usvajanja pozitivnih iskustava drugih zemalja i poduzimanja konkretnih koraka za rješavanje problema'', priopćeno je iz Odjela za komunikacije i odnose s javnošću "Let's Do It Tuzla".

BiH je od 2012. članica svjetskog pokreta Let's Do It World! te je u do sada organiziranih sedam terenskih akcija čišćenja ilegalnih odlagališta otpada pod nazivom „Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan“ sudjelovalo 184.441 volontera iz više od 115 općina i gradova širom zemlje, a koji su zajedničkim snagama očistili 13.500 tona otpada.

Kopirati
Drag cursor here to close