Transparency International Austria

Beč ponovno najtransparentniji grad u Austriji

Rezultati su to istraživanja organizacije Transparency International Austria.
Lifestyle / Flash | 09. 06. 2022. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beč ima najtransparentniju gradsku upravu u Austriji. Rezultati su to istraživanja organizacije Transparency International Austria.

Po treći put nakon 2017. i 2019. godine, Beč je proglašen najtransparentnijim gradom u Austriji. Ovo je rezultat indeksa o transparentnosti općina (ITG) 2022, mjernog instrumenta za transparentnost na razini lokalnih vlasti. Beč je ostvario 87,45 od mogućih 100 bodova i tako porastao za dodatnih 4,22 posto u odnosu na 2019. Napredak je posebno ostvaren u oblastima javne uprave, javnih nabavki, subvencije i financiranja, odabira kadrova, društvenog i prostornog planiranja kao i političke strategije.

"Uključujemo građane tako što ih proaktivno informiramo o tome kako se donose odluke u javnoj upravi i politici. Mi se ne zanosimo uspjehom, već ovu nagradu vidimo kao poticaj za nastavak usavršavanja u različitim oblastima javne uprave", rekao je gradonačelnik Michael Ludwig.

Organizacija Transparency International Austria je uspoređivala web stranice 80 najvećih općina i gradova u Austriji pri čemu je provjeravala potpunost, preglednost i dostupnost objavljenih podataka na temelju 50 kriterija raspoređenih u 10 kategorija. Neke od njih su proračun, javne nabavke, subvencije, prodaja javnog vlasništva te socijalne i političke strategije. Od mogućih 100 bodova Beč je osvojio čak 87,45, što je znatno iznad austrijskog prosjeka od 40,20 boda. Za to je najvećim dijelom zaslužna činjenica da bečka gradska uprava proaktivno objavljuje mnogobrojne relevantne podatke koji su građanima lako dostupni. Nakon Beča na drugom mjestu se nalazi Wels (78,61), dok treće mjesto dijele Graz (77,90) i Linz (77,32).

Ovakvim istraživanjima transparentnosti želi se potaknuti gradove i općine da građanima olakšaju pristup informacijama o aktivnostima uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close