Koristite li mikrovalnu?

Ako ste se pitali smijete li stavljati plastiku u mikrovalnu, evo odgovora

Mikrovalna je odličan način da brzo podgrijete hranu, no znate li smijete li je koristiti s plastikom?
Lifestyle / Flash | 24. 04. 2024. u 15:18 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spremni ste podgrijati ostatke hrane – no pitanje je, smijete li stavljati plastične posude u mikrovalnu? Iako je skladištenje hrane u plastičnim posudama, lako i jednostavno rješenje, postoje neke stvari na koje trebate obratiti pažnju. U nastavku donosimo najvažnije od njih, te pravila koja trebate slijediti ako želite jesti zdravu hranu, prenosi Taste of Home

Kako prepoznati je li plastika sigurna za mikrovalnu pećnicu? 

Srećom, lako je reći koje su vrste plastike relativno sigurne za mikrovalnu pećnicu. Prvo što trebate učiniti je provjeriti ima li na posudi oznaku za mikrovalnu pećnicu. Ako je ne možete pronaći, provjerite broj na spremniku. Svi plastični proizvodi označeni su brojevima od 1 do 7 u svrhu recikliranja.

Koja je plastika najsigurnija za mikrovalnu?

Plastika označena brojem 5 najsigurnija je za mikrovalnu pećnicu—otporna je na visoke temperature i neće se savijati. Plastika sigurna za mikrovalnu pećnicu također ne sadrži BPA, kemikaliju koja može biti štetna za naše zdravlje.

Koja se plastika ne smije stavljati u mikrovalnu pećnicu?

Izbjegavajte plastične posude s oznakom 3, 6 ili 7—one nikada nisu prikladne za mikrovalnu pećnicu. Plastika za jednokratnu upotrebu obično nije za mikrovalnu pećnicu, a većina posuda za van spada u ovu kategoriju. A ako plastika nije označena, ili posuda ima vidljiva oštećenja, najsigurnije je u tim slučajevima preskočiti mikrovalnu pećnicu.

Savjeti za plastiku u mikrovalnoj pećnici

  • Imajte na umu zdravstvene probleme

Zašto ne možete staviti bilo koju staru plastičnu posudu u mikrovalnu? Kao što smo već spomenuli, plastika može sadržavati BPA i ftalate, koji joj pomažu da bude fleksibilna i lagana, ali također može biti štetna za ljudsko zdravlje - mogu poremetiti naše hormone i metabolizam. Kad se plastika zagrijava, ona se topi, dopuštajući tim kemikalijama da dospiju u hranu.

  • Prilikom pokrivanja odlučite se za plastične alternative

Kad tražite nešto čime ćete pokriti hranu tijekom podgrijavanja, zaobiđite plastičnu foliju. Pokrijte posude za mikrovalnu pećnicu papirom za pečenje, papirnatim ručnikom ili tanjurom.

Na kraju, najbolja opcija je da uopće nema plastike, jer čak i najsigurnija plastika još uvijek može lučiti kemikalije kad je izložena dovoljno visokoj temperaturi, osobito ako se zagrijava mnogo puta. Bolji i sigurniji način podgrijavanja hrane je stavljanje u staklenu posudu ili na tanjur.  Što je sigurno, sigurno je!

Kopirati
Drag cursor here to close