Neugodni mirisi

Ako ne volite kupovni, napravite sami prirodni dezodorans

Možete eksperimentirati s raznim bazama (kao što su shea maslac, kakao maslac i kokosovo ulje), prašcima (kukuruzni škrob, arrowroot, soda bikarbona) i eteričnim uljima kako biste postigli željenu konzistenciju i miris.
Lifestyle / Flash | 04. 04. 2022. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji 'domaći' način za borbu protiv neugodnih mirisa - napravite vlastiti dezodorans.

Iako u početku može zvučati neučinkovito ili dugotrajno, DIY dezodorans dobar je način da izbjegnete korištenje sastojaka koje radije ne biste nanijeli na kožu i zadržite nekoliko dodatnih novčanica u džepu.

Zašto biste sami napravili dezodorans?

Iako su strahovi oko toksičnosti aluminija u dezodoransu diskreditirani (nema uvjerljivih dokaza koji povezuju aluminij s Alzheimerom ili rakom dojke), možda biste trebali izbjegavati antiperspirante iz drugih razloga. Lifehacker piše da njihovi mirisi mogu uzrokovati svrbež, alergijski osip ili pogoršati astmu, piše 24sata.hr

Prema David Suzuki Fondaciji, antioksidans BHT također može izazvati alergijske reakcije na koži.

Treba imati na umu da ako se klonite dezodoransa kupljenih u trgovini zbog alergija ili osjetljivosti kože, svi mirisi ili eterična ulja koje dodate u svoju domaću verziju mogu izazvati iste probleme.

Štoviše, propisi koji reguliraju prodaju proizvoda za osobnu njegu znače da su provedena neka testiranja i da su oni sigurni za korištenje.

Bez obzira na to jeste li zabrinuti zbog sastojaka u dezodoransima iz trgovine ili ne, izradom svojeg dezodoransa ćete značajno uštedjeti i smanjiti količinu plastičnog ili staklenog otpada.

''Iz osobnog iskustva, domaći dezodoransi uspješno obavljaju svoj zadatak, iako je u početku potrebno malo privikavanja ako ste prethodno koristili antiperspirante koji su vas spriječili da se potpuno znojite'' - objašnjava Sarah Showfety.

Kako napraviti vlastiti dezodorans?

Brza pretraga na Googleu dat će stotine jednostavnih recepata, od kojih se većina vrti oko tri do četiri glavna sastojka:

kukuruzni škrob ili arrowroot prah (za upijanje vlage)
soda bikarbona (za upijanje i smanjenje neugodnih mirisa)
kokosovo ulje (zbog protubakterijskih svojstva)
te eterična ulja

Možete eksperimentirati s raznim bazama (kao što su shea maslac, kakao maslac i kokosovo ulje), prašcima (kukuruzni škrob, arrowroot, soda bikarbona) i eteričnim uljima kako biste postigli željenu konzistenciju i miris.

Osnovni recept za dezodorans:

6 jušnih žlica kokosovog ulja
4 jušne žlice sode bikarbone
4 jušne žlice kukuruznog škroba
5 - 10 kapi eteričnog ulja (po želji)

Pomiješajte prah, zgnječite u kokosovom ulju vilicom. Miješajte do željene konzistencije, po potrebi dodajte još praha. Po želji dodajte eterično ulje.

Iako se ovaj dezodorans može nanositi prstima, bolje je staviti ga u prazan dezodorans u stiku radi lakšeg nanošenja.

Napomena: Morat ćete držati svoj domaći dezodorans na hladnom mjestu jer se sastojci mogu rastopiti na toplijim temperaturama.

Kopirati
Drag cursor here to close