Noć vještica

Mostar: U 'Abraševiću' se sprema Haloween party

"Pozivamo vas da zajedničkim plesnim ritualom u OKC 'Abrašević' 31. 10. sa početkom u 20 sati otjeramo zle duhove i uživamo u glazbi i odličnoj zabavi za koju će se pobrinuti DJ Treshimir i Bloody Dance Queen".
Lifestyle / Flash | 30. 10. 2018. u 00:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjeruje se da je povijest Noći vještica (Halloween) počela prije više od 2.000 godina kod Kelta u Irskoj. Keltska godina se dijelila na 'svijetlu polovicu' (ljeto) i na 'tamnu polovicu' (zima), a 1. 11. smatrao se početkom nove godine. Prema tome, 31.10. se smatrao posljednjim danom ljeta i ljetine i početak hladnih, zimskih mjeseci.

Naziv Halloween vuče porijeklo od drevnog festivala ljetine Samhain, što znači 'kraj ljeta', koji se slavio u noći 31.10. Kelti su naime vjerovali da je udaljenost između živih i mrtvih oslabljena tu noć i omogućava duhovima njihovih mrtvih predaka da se vrate na ovaj svijet.

Smatrali su da to može dovesti i zle duhove koji će ih opsjednuti ili im oštetiti domove ili plodove, pa su zbog toga jer im je opstanak povezan s prirodnim okruženjem, razvili rituale kako bi otjerali te duhove.

"Pozivamo vas da zajedničkim plesnim ritualom u OKC 'Abrašević' 31. 10. sa početkom u 20 sati otjeramo zle duhove i uživamo u glazbi i odličnoj zabavi za koju će se pobrinuti DJ Treshimir i Bloody Dance Queen.

Kako bi ispoštovali tradiciju i uveličali Halloween, kostimografija neka bude originalna, zastrašujuća i naravno po vašem izboru, a za čarobne napitke ćemo se mi pobrinuti", navode iz OKC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close