Čelična baka

99-godišnja Ruskinja skače padobranom i voli brzu vožnju

Marija Koltakova ima 99 godina, ali se ne žali na zdravstvene probleme i spremna je da proba ekstremne oblike zabave, na koje se ne odlučuju ni mladi.
Lifestyle / Flash | 13. 05. 2021. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devedesetdevetogodišnja Ruskinja Marija Denisovna Koltakova, veteran Drugog svjetskog rata, bavi se ekstremnim sportovima - skače padobranom i voli brzu vožnju kroz šumu.

Nekadašnja ratna medicinska sestra sebe naziva "čeličnom bakom" zbog karaktera koji joj je u Drugom svjetskom ratu pomogao da izdrži u najtežim okršajima, a danas joj pomaže da održi optimizam i strast prema životu.

Marija Koltakova ima 99 godina, ali se ne žali na zdravstvene probleme i spremna je da proba ekstremne oblike zabave, na koje se ne odlučuju ni mladi.

Nedavno se provozala po šumskom terenu u "bagiju", a prije šest godina "osvojila je nebo iznad Krima". Ona je tada izvela prvi skok padobranom s visine od 3.000 metara.

Kada je imala 95 godina, Koltakova je skočila padobranom s visine od 4.200 metara.

"Bez otvorenog padobrana letjeli smo 40 sekundi, a onda se otvorio, dok se moj saputnik za to vrijeme dva puta okrenuo u zraku bez padobrana", kaže Koltakova, a prenosi "Ruska riječ".

Marija Koltakova je tijekom Drugog svjetskog rata bila medicinska sestra i izvukla je oko 300 ranjenih boraca s linije vatre.

Ona je na front otišla kao dobrovoljac - iz Sibira na jug zemlje.

Prvi zadatak u kojem je sudjelovala u sastavu puka bilo je oslobađanje Voronježa, dok su u to vrijeme Nijemci napredovali prema Moskvi i Staljingradu.

"Prešli smo rijeku Don, krenuli putem i naišli na do zuba naoružane fašiste, a mi smo imali jednu pušku i 10 metaka. Počela je borba prsa u prsa, četiri dana su nas kosili kao klasje, izgubili smo 35 do 40 posto žive sile", prisjeća se baka Marija.

Na kraju su crvenoarmejci pobijedili u bici, a zapovjednik 60. armije Koltakovoj je dodijelio Medalju za hrabrost.

Marija Koltakova tvrdi da nema tajne njene "vječne mladosti", već da je riječ o želji da "zahvali svojim suborcima iz puka za to što su svima podarili mirno nebo nad glavom", prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close