Ne dajte na sebe!

7 osobina emocionalnog ucjenjivača i kako se obraniti

Emocionalni ucjenjivači su ljudi koji na jako ružan način ostvaruju svoje ciljeve, često nanoseći štetu drugima.
Lifestyle / Flash | 20. 10. 2023. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U današnje ih vrijeme nažalost, ima mnogo te je bitno na vrijeme prepoznati njihove prave namjere i udaljiti ih od sebe. U ovom članku ćemo se pozabaviti najčešćim osobinama emocionalnih ucjenjivača te dati savjete kako se uspješno obraniti od njih. 

1. Manipulacija

Jedna od najvažnijih osobina emocionalnog ucjenjivača je manipulacija. Ovakvi pojedinci će pokušati napraviti žrtvu od sebe, te vas okriviti za probleme koje imate. Znajte da problem nije u Vama, te je ovo još jedna njihova taktika da ostvare svoje zahtjeve. Nipošto ne padajte u njihovu mrežu laži te se pobrinite da se odmaknete od njih čim primijetite ovakvo toksično ponašanje. 

2. Prijetnje 

Ovakvi pojedinci će često prijetiti da će Vam zagorčati život kako bi Vas natjerali da ih slušate. Znajte da niže od ovoga ne mogu pasti, te je ovakvo ponašanje potez očajnika jer se boje da će Vas izgubiti. Bitno je na vrijeme prepoznati ovakve prijetnje i dati im do znanja da nećete pasti na njihove prljave laži. 

3. Pasivna agresija 

Foto: Canva / Ilustracija - pasivna agresija

Emocionalni ucjenjivač u razgovoru uvijek koristi pasivnu agresiju jer ne zna izraziti svoje želje direktnom komunikacijom. Ovakav oblik komunikacije je izrazito neugodan jer možete imati osjećaj da nešto s Vaše strane nije u redu. Vjerujte da nije do Vas, te se ne trebate osjećati loše. Druga strana očito ima veliki problem koji pod hitno treba riješiti. 

4. Umanjivanje Vaših osjećaja 

Emocionalni ucjenjivač će umanjiti Vaše osjećaje da bi Vas pokušali uvjeriti da su u pravu. No čim primijetite ove znakove uzbune, zauzmite se za sebe i postavite jasne granice. Imate pravu na reakciju ne dopustite nikome da Vas uvjeri u suprotno. 

5. Verbalno zlostavljanje

Verbalno zlostavljanje je jedna od najneugodnijih osobina emocionalnog zlostavljača i obično se događa kad gubi tlo pod nogama. U trenucima bijesa i ljutnje Vi ćete biti osoba koja mu je kriva za apsolutno sve te će Vas pokušati gurnuti preko ruba. Na ovakvo zlostavljanje trebate odgovoriti udaljavanjem jer je to jedini način da pobijedite u ovoj igri. 

6. Prebacivanje krivnje

Foto: Canva / Par se svađa

Kad su stjerani u kut, emocionalni zlostavljači će početi prebacivati krivnju na Vas. Pokušat će Vas udariti tamo gdje Vas najviše boli te Vas pokušati uvjeriti da ste zapravo Vi izvor svih problema i da se trebate mijenjati.

Znajte da je ovo samo još jedna od taktika kojima pokušavaju dobiti ono što žele. Dajte im do znanja da ne vjerujete u njihove laži i da niste tako naivni da bi pali na njihove provokacije. 

7. Emocionalno Vas iscrpljuju

Ovakvi pojedinci neće odustati dok ne dobiju što žele te će Vas toliko emocionalno iscrpiti da se nećete moći prepoznati.

Primijetit ćete da postajete osjetljivi i na najmanje probleme te da nemate strpljenja čak ni za bliske ljude. Čim primijetite ovakve znakove, prekinite svaki odnos s njima jer je to jedini način da sačuvate svoje mentalno zdravlje. 

Poruka za kraj 

Emocionalni ucjenjivači su svuda oko nas no ako na vrijeme prepoznate njihove osobine, možete zaštititi i sačuvati svoje mentalno zdravlje. Nadamo se da će Vam naši savjeti pomoći u borbi protiv ovih toksičnih pojedinaca i da ćete se uspješno izboriti za sebe!

Kopirati
Drag cursor here to close