Pravi ugođaj

Stvari koje biste trebali ponijeti na kampiranje

Idete li prvi put kampirati, vjerojatno ćete sa sobom ponijeti šator, jastuk, vreću za spavanje i mekanu podlogu na kojoj ćete spavati, bio to karimat ili madrac na napuhavanje, zatim kuhalo i lonce u kojima ćete si moći skuhati neki obrok.
Lifestyle / Flash | 28. 07. 2023. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Idete li na kampiranje prvi put ili ste tek kampist početnik, naći ćete se u situaciji da vam nedostaje nešto o čemu niste baš razmišljali. Kako vam male sitnice ne bi pokvarile odmor, donosimo šest stvari koje nikako ne smijete zaboraviti na kampiranju.

Blizina mora, svježa jutra i mirne večeri ono su najbolje na kampiranju i daju vam mogućnost da vaš odmor bude itekako aktivan. Kupanje kad god poželite, veslanje na SUP-u ili istraživanje uvala kajakom samo su neke od aktivnosti u kojima se iskusni kampisti izguštaju kada borave u privremenom domu ispod zvijezda.

Oni znaju i što sve ponijeti sa sobom kako im neke male sitnice ne bi pokvarile njihov aktivni odmor, prenosi Punkufer

Idete li prvi put kampirati, vjerojatno ćete sa sobom ponijeti šator, jastuk, vreću za spavanje i mekanu podlogu na kojoj ćete spavati, bio to karimat ili madrac na napuhavanje, zatim kuhalo i lonce u kojima ćete si moći skuhati neki obrok, kao i posuđe te neki repelent jer ćete cijelo vrijeme provoditi vrijeme u prirodi.

Vjerojatno ćete neke stvari zaboraviti, a neke vam neće pasti na pamet. Ove druge možda će biti ključne kako bi vam kampiranje bilo ugodnije. Evo samo nekih za koje nam je iskustvo pokazalo da mogu biti i više nego korisne.

1. Ekstračvrsti klinovi za kamenjar

Odlučite li se ove godine za kampiranje uz jadransku obalu, uz klasične klinove koje ste vjerojatno dobili uz šator svakako ponesite i deblje, jače klinove pogodne za kamenito tlo. Klasični klinovi mogu se na takvom tlu lako iskriviti i nećete moći dobro pričvrstiti i zategnuti šator.

Deblji, čvršći klinovi bez problema će naći svoj put kroz kamenjar i bit ćete sigurni da će vaš šator izdržati kada zapušu jači vjetrovi ili vas snađu neko ljetno nevrijeme i pljusak.

2. Stolić i stolice za sjedenje ispred šatora

Ljeti ćete vrlo malo vremena provoditi u šatoru, tamo ćete vjerojatno samo prespavati. Uputite li se prvi put na kampiranje, vjerojatno nećete razmišljati o tome koliko su vam stolić i stolice potrebni, već ćete možda ponijeti neku prostirku na kojoj ćete se izvaliti u hladu ispred šatora.

Ipak, ugodnije će vam biti jesti, odmarati se i raditi bilo što ako imate stolicu i stol za kojim možete pripremati hranu, doručkovati, ručati i družiti se, a da vam društvo ne prave mnogobrojni mravi.

3. Aluminijska folija

Još jedna srebrna korisna stvarčica koju na kampiranju trebate imati je aluminijska folija. Osim što će vam poslužiti za pokrivanje hrane, ona može zamijeniti razno posuđe u pripremanju jela. Na njoj možete grilati ili u nju zamotati hranu pa je jednostavno staviti na žar, a u tom će slučaju glumiti svojevrsnu peku. Ako je zgužvate u kuglicu, poslužit će kao čistač grila ili hrđe.

Foto: Ilustracija / 

4. Konop za sušenje veša

Blagodat kampa uz obalu je i blizina mora, u kojem ćete uživati kad god poželite. Bit će tu puno mokrih kupaćih kostima i ručnika, a ako ih nemate na što objesiti, stalno će biti mokri. To će vas već nakon nekoliko dana vjerojatno izbaciti iz vašeg opuštenog moda, pa nikako nemojte zaboraviti nekoliko metara konopa koji vam može poslužiti za bilo što, ali i za sušenje veša.

U kampu će sigurno postojati dva stabla između kojih ćete ga moći rastegnuti i objesiti sav mokri veš, koji će se na taj način osušiti u trenu. Nije naodmet ponijeti i nekoliko kvačica.

5. Tanka dekica

Dok je u gradu više od 30 stupnjeva kada se spremate za kampiranje, teško je zamisliti da ćete se navečer htjeti uvući u vreću za spavanje ili barem pokriti tankom dekicom. I onda ne ponesete ni vreću ni dekicu, već samo plahtu kojom se možete pokriti ako vam baš navečer bude prohladno.

Već prvu večer shvatit ćete da ste pogriješili kada usred noći pokušate obući na sebe one jedne duge rukave i trenirku koju ste ponijeli. Uz more se temperature ljeti mogu spustiti i ispod 15 °C, pa nije naodmet imati dekicu.

Foto: Unsplash / kampiranje

6. Lampice za noć

Čak i u boljim kampovima rasvjeta je navečer oskudna, zato je dobro sa sobom imati čeonu lampu ili ručnu svjetiljku kako biste se mogli sigurnije kretati kampom po mraku, odlaziti do sanitarnog čvora, a da se pritom ne spotaknete o nečiji šator i slično.

Dobro će vam doći i lampica koju možete objesiti u šatoru, a mali lampioni obješeni na drvetu pored vašeg šatora dat će vam romantičan ugođaj, ali i dovoljno svjetlosti da se snalazite noću, barem oko svog šatora.

Kopirati
Drag cursor here to close