Povezanost mirisa i raspoloženja

5 mirisa koji pozitivno utječu na raspoloženje

Osjet mirisa snažno je povezan s našim emocijama i pamćenjem jer naš mozak obrađuje dolazne mirise putem tzv. olfaktorne žarulje koja ima izravnu vezu s hipokampusom (odgovornim za pamćenje) i amigdalom (gdje se obrađuju emocije)
Lifestyle / Flash | 04. 04. 2024. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pronaći svoj idealan miris baš i nije jednostavan zadatak, barem ne kada govorimo o parfemima. Iako svatko od nas uglavnom zna što preferira kad su u pitanju mirisi, potraga za idealnim signature parfemom puno je složeniji proces.

Uz to, nije svaki parfem idealan izbor za svaku priliku. Tako su, primjerice, za posao prikladniji vedriji, svježi i poletni parfemi, dok ćemo za noćne izlaske radije birati malo intenzivnije mirise.

Različite mirisne note u nama bude različita raspoloženja

Postoji razlog zbog kojeg nam se čini da je nemoguće pronaći savršen miris koji će idealno odgovarati baš svakoj prilici. Naime, različite mirisne note u nama bude različita raspoloženja. Umjesto da beskrajno tragaš za svojim signature mirisom, možda bi se trebala fokusirati na one mirise koji u tebi potiču pozitivne emocije i pomažu ti da se osjećaš bolje.

Osjet mirisa snažno je povezan s našim emocijama i pamćenjem jer naš mozak obrađuje dolazne mirise putem tzv. olfaktorne žarulje koja ima izravnu vezu s hipokampusom (odgovornim za pamćenje) i amigdalom (gdje se obrađuju emocije), navodi Žena.hr

Jesi li spremna pronaći miris uz koji ćeš se uvijek osjećati dobro? U nastavku otkrij pet popularnih mirisnih nota za koje je dokazano da pozitivno utječu na naše raspoloženje. 

Kada želiš pronaći svoj zen – lavanda

Lavanda je dobro poznata po svojim umirujućim svojstvima, a u aromaterapiji se već stoljećima koristi za opuštanje i postizanje osjećaja mira. Kao nježna cvjetna nota, lavanda se može pronaći u mnogim muškim i ženskim parfemima jer se dobro slaže s drugim aromatičnim sastojcima.

  / Lavandu u kućnim uvjetima lakše je uzgojiti nego što mislite

Kada se želiš opustiti - kokosova voda

S blagim slatkastim i voćnim tonovima, mirisi koji sadrže kokosovu vodu u tvoju će svakodnevicu unijeti laganu i poletnu atmosferu. Bezbrižni poput dana provedenih na moru, parfemi s notama kokosove vode idealan su izbor za ljetnu sezonu i zasigurno će opustiti sva tvoja osjetila.

Kada se želiš osjećati zavodljivom- kardamom

Kardamom je začin koji je dobro poznat po svom toplom i slatkastom mirisu, a za njega se kaže da smiruje tenzije i napetosti i da budi senzualnost. Prema tome, parfemi s notama ovog začina dobar su izbor za večernje prilike i za sve one trenutke kada se želiš osjećati zavodljivo i seksi.

Kada želiš osjetiti prizemljenost – drvo

Drvenaste note poput sandalovine i cedra vrlo su popularan dodatak muškim i unisex parfemima, a pomažu umiriti i uravnotežiti emocije. Mogu se pronaći u brojnim parfemima i sjajna su opcija za one koji ne vole slatkaste mirise.

Kada se želiš osjećati ugodno - vanilija

Za parfumere ona je kao 'crno zlato', vanilija je vrlo popularan, blago slatkasti miris koji bi se mogao usporediti s toplim zagrljajem. Tražiš mirise koji će ti pružiti utjehu? S vanilijom ne možeš pogriješiti.

  / 
Kopirati
Drag cursor here to close