Od 26. kolovoza do 3. rujna

12. Street Art Festival nije samo uljepšavanje grada, nego puno više

12. Street Art Festival počinje u subotu 26. kolovoza u uz zvuke jednog od najoriginalnijih, najmaštovitijih i najduhovitijih kompozitora elektroničke glazbe s ovih prostora Mkdsl.
Lifestyle / Flash | 24. 08. 2023. u 12:40 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širom Mostara tijekom 12. Street Art Festival male ulične intervencije će raditi poznata urbana umjetnica iz New Yorka Lady Aiko, a vraća se i poljska umjetnica Nespoon koja će ukrasiti staru Biblioteku u Mostaru.

Video: Street Arts Festival: Mostarske ulice od vikenda postaju galerija urbane umjetnosti

Svojim radovima Zagrebačku ulicu krasit će djela umjetnice iz Brazila Pri Barbosa dok će Klub 7 i Atelje Šoln oslikavati sad već poznatu galeriju u Šantićevoj ulici. Titova ulica ove godine pripast će umjetnici iz Bosne i Hercegovine Moverami poznatoj po svojim radovima s jakim ženskim likovima.

Poseban događaj koji će zasigurno zaokupiti mostarsku publiku jeste Graffiti Jam, događaj koji će okupiti veliki broj regionalnih i inozemnih grafiti umjetnika.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom 12. Street Art Festival 

12. Street Art Festival počinje u subotu 26. kolovoza u uz zvuke jednog od najoriginalnijih, najmaštovitijih i najduhovitijih kompozitora elektroničke glazbe s ovih prostora Mkdsl  uz dobru popratnu glazbu Zagintosha, DJ-a iz Mostara.

Festival će  trajati do 3. rujna, a ulice Mostara još jednom će pretvoriti u najveću bh. galeriju murala i turističku atrakciju koja privuče tisuće fanova iz BiH i inozemstva.

Nije riječ samo o ulješavanju grada

‘’Ovdje nije riječ samo o uljepšavanju grada, iako to jeste tako. Cijela priča je malo dublja i ima određeni angažirani trenutak tako da na svojevrsne načine i uz pomoć umjetnika iz cijeloga svijeta, regije i BiH progovaramo o određenim temama i bavimo se s njima na jedan suptilan način'', kazala je tijekom današnje press konferencije o festivalu Marina Đapić, osnivačica SAFMo i predsjednica Udruge Rezon.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom 12. Street Art Festival 

Festival je od samih početaka fokusiran na osobnu umjetničku slobodu izražaja javnim prostorom, bavi se izražavanjem na jedan umjetnički način. Velika pozornost i dosta intervencija daje se napuštenim i zapuštenim dijelovima garda.

Kako je rekla Đapić, njihova vizija bila je da ovo bude jedan zajednički projekt, Grada, građana i umjetnika.

''Svjesni smo i mi i Grad važnosti ovog projekta i koliko ovaj festival pridonosi turističkoj ponudi grada. U njega su uključeni i građani, i to je sada jedna zajednička priča na što sam jako ponosna'', kazala je.

Poruka suživota

Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Fondacije Telemach i CCO kompanije Telemach BH kazala je kako je veliki napredak ne samo istrajati sve ove godine, nego i promijeniti vizuru grada i poslati poruku o suživotu, urbanom identitetu i pozitivnoj revoluciji.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom 12. Street Art Festival 

''Ovo je najbolji primjer kako mladi mogu promijeniti stvari napraviti tako vidljive promjene. Ponosni smo što možemo biti u ovome i prijatelji i partneri. Ove godine produbili smo suradnju jednom Mini street akademijom'', kazala je Mostić.

Izložba radova sudionika Mostar Street Art Mini akademije bit će održana 28.8.2023. u prostorijama Udruge Rezon, s početkom u 20.00 sati.

Ove godine uočeno je veliko prisustvo umjetnica na festivalu.

Umjetnice na festivalu

''Svjesni smo koliko pratimo i koliko se razvijaju sve te tekovine street arta u svijetu, tako da smo njegujući taj kvalitet došli do ovoga broja žena koje će sudjelovati na ovom festivalu ove godine'', kazala je Sabina Maslo iz Udruge „Rezon“ koja je organizator Street Arts Festivala Mostar.

Posebno su ponosni suradnjom koja će se ove godine ostvariti između pionirke ulične fotografije Marthom Cooper i njenom kolegicom grafiterkom iz Brooklyna Lady Aiko. Martha Cooper poznate je po dokumentiranju ranih godina street art u New Yorku do danas i koja je tijekom svoje karijere surađivala s pionirima street art subkulture kao što su Keith Harring, Jean-Michel Basquiat, Donald Joseph White i brojni drugi.

Press konferencija povodom 12. Street Art Festival  - 12. Street Art Festival nije samo ulješavanje grada, nego puno više

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom 12. Street Art Festival 

Menadžerica festivala Saira Gilić zahvalila je prijateljima i suradnicima koji pomažu da festival opstane dvanaest godina.

''Čast i zadovoljstvo je raditi s timom koji je aktivan, kreativan i spreman mijenjati sredinu u kojoj živimo. Neizostavna je i komunikacija sa sugrađanima koja je, u odnosu na početke, napredovala. Nijedan umjetnički rad na zidovima ne bi bio tu da nema njih koji su spremni na suradnju i zajedničko kreiranje. Sve što se vidi u Mostaru dogodilo se razmjenom uzajamne energije'', naglasila je ona.

Pored oslikavanja murala, kreacija i instalacija, na konferenciji za medije najavljen je i off program kao važan segment festivala. Kako su organizatori kazali, u prostoru Udruge Rezon, OKC-a Abrašević i na ulicama Mostara organizira se raznovrstan glazbeni i edukativni program koji će stvoriti priliku za stvaranje suradnji i razmjenu ideja.

Najavljeno je i mostarsko druženje uz domaće hercegovačke delicije u dvorištu Šantićeve ulice s regionalnim umjetnicima Graffiti Jam u petak, 1. rujna od 18.30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close