Umjetnost na djelu

Uspješno završena Street Arts Mini Akademija u Mostaru

Sudionici su, uz mentorsku podršku, uspješno stvorili dva impresivna indoor murala, dok su na pločama od pleksiglasa kreirali zanimljive grafiti radove koji će uskoro biti dio izložbe na samom Street Arts Festivalu.
Kultura / Umjetnost | 17. 07. 2023. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Street Arts Mini Akademija u Mostaru je završena, a riječ je o prvoj Akademiji takve vrste u regiji koja postigla je iznimne rezultate pružajući mladim talentiranim umjetnicima jedinstvenu platformu za učenje i razvoj kreativnog potencijala.

Akademija je privukla dvadesetak sudionika između 15 i 25 godina iz Mostara i cijele BiH, te im omogućila da se upoznaju s tajnama ulične umjetnosti, naveli su Udruzi ''Rezon''.

Pokretačica Street Arts Festivala i umjetnička direktorica udruge ''Rezon'' Marina Đapić istaknula je kako među polaznicima akademije vidi buduće street art umjetnike.

Nove dimenzije

''Uspješno je završena prva Street Art mini Akademija uz divnu ekipu mladih talenata i vrhunskih edukatora. Rezon kao platforma Street Arts Festival Mostar nastavlja biti mjesto za edukacije i prostor inspiracije gdje će se stvarati razne ideje uz nove generacije'', navela je Đapić.

Tijekom cijelog ciklusa akademije, polaznici i polaznice su pokazali iznimnu strast i angažman. Kroz radionice ilustracije, murala, apstraktne umjetnosti i grafita, usvojili su nove vještine, razvili svoj umjetnički identitet i ostvarili impresivne rezultate.

Petar Popović Piros je svojim radionicama grafita na kraju akademije donio novu dimenziju umjetničkom iskazu sudionika. Naučio ih je baratati sprejem, različitim tehnikama povlačenja linija, te nekim osnovama skiciranja grafita prije postavljanja na zid.

''Trudio sam se da im prenesem moje sagledavanje i moj tretman samog crtanja i pristupa zidu. Gledao sam nekako da što više svojih saznanja predočim polaznicima da dobiju apsolutnu sliku u svemu tome, kako tretirati materijal, kako tretirati sebe, kako pripremiti zid i kako krenuti od starta, od skice do realizacije. Naučio sam ih kako se sve može koristiti sprej- naizgled je jednostavno ali to je vrlo kompleksan proces'', kazao je Popović.

Na pitanje je li drugdje u regiji naišao na sličan pristup edukaciji mladih umjetnika koja i od njega kao street artista i predavača traži da uđe u ulogu pedagoga, kaže da nije.

Dva impresivna indoor murala

Studentica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Adisa Bajić najviše je inspiracije, kako kaže, crpila iz Pirosovih predavanja.

Foto: PR / Umjetnost na djelu

''Dobila sam mnogo informacija što se tiče miješanja boje i korištenja kapica za sprejeve kojima postižem različite debljine i dubine linija unutar izrade grafita, usvojila sam novi pristup grafitima u smislu samog koncepta izražavanja i puno inspiracije od strane naših predavača'', istaknula je Bajić.

Sudionici su, uz mentorsku podršku, uspješno stvorili dva impresivna indoor murala, dok su na pločama od pleksiglasa kreirali zanimljive grafiti radove koji će uskoro biti dio izložbe na samom Street Arts Festivalu.

Inače, Street Arts Mini Akademija izrodila se iz platforme mostarskog Street Arts Festivala. Ovogodišnji, 12. po redu Street Arts Festival u Mostaru održat će se od 26. kolovoza do 3. rujna, a ugostit će renomirane umjetnike iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Njemačke, Španjolske, Poljske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja svijeta i regije.

Kopirati
Drag cursor here to close