Većina ih u Europi

10 najskupljih gradova na svijetu

Vrijedno istaknuti da kineski gradovi imaju najveće pomake na ljestvici prema dolje, uglavnom zbog sporog oporavka zemlje nakon pandemije i smanjene potražnje potrošača.
Lifestyle / Flash | 08. 12. 2023. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se o čemu pričalo ove godine onda su to cijene i troškovi života. Svi smo itekako svjesni koliki je život postao skup i vrlo često volimo uspoređivati iznose koji su učestali u drugim državama i gradovima. Dugi niz godina u tim usporedbama London se smatrao najskupljim gradom na svijetu, međutim stanje se promijenilo i sada su na vrh ljestvice neka nova mjesta. U nastavku vam donosimo 10 najskupljih gradova na svijetu.

Izvješće Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living 2023. otkrilo koji su gradovi u svijetu trenutno najskuplji za život – a glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva nije nigdje među prvih 10, prenosi Jutarnji list.

New York na prvom mjestu

Umjesto toga, ove su godine Singapur i Zurich nadmašili nekadašnji broj 1 New York.

Dva su grada zauzela zajednički prvo mjesto – s nevjerojatnim troškovima automobila, alkohola i namirnica koji su Singapuru osigurali prvo mjesto. Dok se pozicija Züricha uglavnom svodi na snagu švicarskog franka, uz skupe namirnice i kućanske potrepštine, kao i troškove rekreacijskih aktivnosti.

Nakon što je zauzeo prvo mjesto prošle godine, popis za 2023. sada vidi New York izjednačen s Ženevom na zajedničkom trećem mjestu, a slijedi ga Hong Kong koji zaokružuje prvih pet.

Kineski gradovi imaju najveće pomake na ljestvici

Na šestom mjestu se smjestio Los Angeles, dok je 7. mjesto zauzeo još jedan europski grad - Pariz. Osmo mjesto dijele Tel Aviv i Kopenhagen, a na 10. mjestu se našao San Francisco.

Vrijedno istaknuti da kineski gradovi imaju najveće pomake na ljestvici prema dolje, uglavnom zbog sporog oporavka zemlje nakon pandemije i smanjene potražnje potrošača.

Također, unatoč tome što niti jedan južnoamerički grad nije dospio na popis, globalno istraživanje je pokazalo da su troškovi života u Caracasu u Venezueli porasli za ogromnih 450% od 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close