Don Josip Tadić

U srpnju početak gradnje crkve blaženih Drinskih mučenica u Goraždu

Služba za urbanizam i prostorno uređenje Grada Goražda izda je rješenje o odobrenju gradnje ovog vjerskog objekta, čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.
Kultura / Vjera | 17. 05. 2021. u 12:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja crkve blaženih Drinskih mučenica u Goraždu trebala bi početi u srpnju ove godine, potvrdio je goraždanski župnik don Josip Tadić.

Istaknuo je da je služba za urbanizam i prostorno uređenje Grada Goražda izdala rješenje o odobrenju gradnje ovog vjerskog objekta, čiji je investitor Vrhbosanska nadbiskupija.

''Petog svibnja je potpisana građevinska dozvola za crkvu blaženih Drinskih mučenica. Platili smo 12.000 KM za rentu i alternativno sklonište. Uskoro počinjemo s izgradnjom. Nadam se do početka sedmog mjeseca. Drvo sporo raste, ali je zemlja strpljiva'', kazao je Tadić.

Podsjetio je da je proces oko izdavanja građevinske dozvole trajao duže zbog izrade novog projekta crkve kao i njegove dorade, u smislu zaštite na radu i protupožarnog sistema.

''Za nas je ovo značajno jer su ove časne sestre uzdignute na čast oltara. Vatikan ih je proglasio Blaženicama, a kroz njihovu patnju i stradanje sadržana je patnja i stradanje svih nedužnih ljudi ovog kraja. Bilo, ne ponovilo se'', ističe Tadić.

Naglasio je da se ove godine obilježava 80 godina od stradanja Drinskih mučenica, ali i 10 godina od kada ih je Vatikan proglasio blaženim.

''U svemu tome ima mnogo simbolike, tako da je ova godina jako značajna za sve nas. Planirali smo ukroviti crkvu u ovoj godini, nadam se da ćemo do tada uspjeti izdati i monografiju Župe Goražde'', kazao je don Josip Tadić.

Za gradnju crkve blaženih Drinskih mučenica, goraždanska Župa sv. Dominik dobila je dozvolu od lokalnih vlasti, a Vrhbosanska nadbiskupija s predstavnicima Grada Goražda potpisala kupoprodajni ugovor o kupovini zemljišta za gradnju crkve. Kompleks izgradnje budućeg svetišta uključuje muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište koji će biti izgrađeni u blizini zgrade županijskih institucija, na svega 150 metara udaljen od spomen obilježja Drinskim mučenicama.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u prosincu 1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile s prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. rujna 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close