Veliki petak

Župni vikar iz Mostara pojasnio nam je definiciju obveznog posta

Katolici diljem svijeta na današnji dan obilježavaju Veliki petak, jedini dan uz Čistu srijedu tijekom cijele crkvene godine, kada je post i nemrs obvezan.
Kultura / Vjera | 29. 03. 2024. u 11:10 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župni vikar Župe svetog Ivana don Zvonimir Rezo u ranijem intervjuu za Bljesak.info pojasnio je razliku između posta i nemrsa, pojmova koji se na našem području često miješaju.

Obvezni post

"Petkom je obično nemrs, to znači ne jesti meso. I svaki korizmeni petak je zapovjedni nemrs, ne smije se jesti meso. Kroz godinu, svaki petak ne bismo smjeli jesti meso ili bismo trebali u zamjenu činiti neko dobro djelo. Nekada mi to malo miješamo pa mislimo kako je samo tako u korizmi. Ne, svaki petak je nemrs osim ako učinimo neko dobro djelo", kazao je don Zvonimir. 

Pojasnio je on za Bljesak.info i definiciju obveznog posta. 

"Obvezni post je samo na Čistu srijedu i Veliki petak. Po definiciji post znači jednom u danu jesti do sitosti, druga dva puta malo ili nimalo. I u tome jednom do sitosti izbacuje se meso. Svaki post u sebi sadrži i nemrs".

Osvrnuo se i na tradiciju posta o kruhu i vodi koja je jako uvriježena u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te naveo kako taj post Crkva nigdje ne zapovijeda, ali je to jedna jako lijepa tradicija hrvatskog naroda.

Obredi Velikoga petka

Podsjetimo, Katolici diljem svijeta na današnji dan obilježavaju Veliki petak, jedini dan uz Čistu srijedu tijekom cijele crkvene godine, kada je post i nemrs obvezan.

Ujedno, to je jedini dan u godini kada Crkva ne slavi Svetu misu.

Bogoslužje na Veliki petak je orijentirano na vrijeme Kristove smrti. 

Svećenik i pratnja bogoslužje započinju klečanjem ispred "golog oltara" te tako ostanu u tihoj molitvi nakon čega slijedi svećenikova molitva i čitanja.

Čita se i muka Gospodnja.

Drugi dio liturgije obreda Velikog petka je klanjanje Svetom križu. Pokriveni križ se pokaže vjernicim, a zatim slijedi otkrivanje u tri dijela.

Nakon toga slijedi ljubljenje ili klanjanje ispred križa te sveta pričest.

Obredi Velikog petka završavaju molitvom svećenika nad vjernicima.

Kopirati
Drag cursor here to close