Znak nade

Župa Gornji Vakuf- Uskoplje dobila autentične moći Svetog Ante

Nakon dozvole Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije, u lipnju 2020. župa je u trajni posjed dobila autentične moći sv. Ante Padovanskog.
Kultura / Vjera | 12. 06. 2021. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Gornji Vakuf – Uskoplje dobila je u trajni posjed autentične moći Sv. Ante Padovanskog.

"Zahvaljujući dobrim ljudima, 2019. godine župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Gornji Vakuf – Uskoplje pružila se prilika započeti izuzetno vrijedan projekt, točnije pružila im se prilika da dobiju autentične moći, moći prvog stupnja sv. Ante Padovanskog, komadić tijela ovog velikog sveca. Sv. Anto Padovanski svetac je koji se časti, kako kod nas, tako i u cijelom svijetu. Pandemija Covid-19 usporila je ovaj projekt, ali nisu odustali.

Nakon dozvole Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije, u lipnju 2020. župa je u trajni posjed dobila autentične moći sv. Ante Padovanskog. Moći su im poklonili franjevci franjevačke provincije Sv. Ante Padovanskog iz Padove koji čuvaju grob ovog velikog sveca", navela je Župa na svom Facebook profilu.

Župa naručila relikvijar

Kako bi moći držali u doličnom mjestu, iz Župe su naručili relikvijar koji je djelo akademskog kipara iz Zagreba Petra Dolića.

Jedna od filijalnih crkvi ove župe je filijalna crkva sv. Ante Padovanskog na Pidrišu, malo svetište posvećeno upravo sv. Anti Padovanskom. Na uočnicu sv. Anti na Pidrišu moći će zajedno s relikvijarom biti javno izložene na čašćenje, a relikvijar će se u procesiji iz župne crkve odnijeti na Pidriš.

Ovaj događaj znak je nade

"Velika je čast i radost u trajnom posjedu imati relikviju sv. Ante Padovanskog. Za to postoje dva razloga: prvi, sveci nam uvijek i prije svega trebaju biti uzori kršćanskog života. Ova relikvija nas treba podsjećati da Sv. Anto Padovanski nije tek neko mitsko biće kojemu se trebamo diviti, nego konkretni čovjek koji je živio u određenom vremenu i prostoru, koji je živio autentično kršćanstvo, čiji život svjedoči da se može i treba živjeti evanđeoskim životom; drugo, naše društvo prolazi kroz iznimno težak period. Svjesni smo nereda u državi, nepravde, korupcije u državnim strukturama, iseljavanja, a pandemija je samo sol na ranu našega društva. Ovaj događaj znak je nade. On je svjetlo, radosna vijest, nešto dobro za Uskoplje, napose za malu zajednicu na Pidrišu koja je ponajviše osjetila strahote masovnog iseljavanja", kazao je župnik župe Uznesenja BDM Uskoplje fra Josip Mihael Matijanić.

Tradicionalno, vjernici iz okolnih župa, posebice iz Rame, na sv. Antu hodočaste na Pidriš. Ove godine očekuje se posebno veliko slavlje koje će vjerujemo vratiti tračak nade i radosti kako vjernicima uskopaljske doline, tako i svim ljudima dobre volje koji štuju ovog velikog sveca.

Kopirati
Drag cursor here to close