Uvijek je u proljeće

Znate li kako se računa datum Uskrsa?

Određivanje datuma Uskrsa u Katoličkoj crkvi traje od četvrtog stoljeća
Kultura / Vjera | 29. 03. 2024. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskrs je svake godine na drugi datum no brojni vjernici ne znaju kako se određuje datum Uskrsa za pojedinu godinu.

Katolička crkva datum Uskrsa računa usklađivanjem trajanja solarne i lunarne godine i solarnog sa židovskim lunarnim kalendarom. 14. dana židovskog mjeseca nisana Židovi slave Pashu, a prema Bibliji Isus je razapet na križ dan nakon toga te je trećeg dana potom uskrsnuo.

Računanje datuma Uskrsa s jedne strane komplicirano je pitanje koje je istovremeno povezano s Pashom, zatim s usklađivanjem solarne i lunarne godine, proljetnom ekvinociju, te Mjesečevim mijenama, ali s druge strane počiva na sasvim jednostavnom pravilu koje je definirano još 325. godine.

Određivanje datuma Uskrsa u Katoličkoj crkvi traje od četvrtog stoljeća. Na prvom Općem saboru u Niceji 325. godine ujednačen je datum obilježavanja Uskrsa i on se obilježava uvijek prve nedjelje poslije punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevice, piše portal Baština i tradicija.

Kako se određuje datum Uskrsa

Prema pravilu Katoličke Crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs 'pomični' blagdan, ali u okviru prvih mjesec dana proljeća.

Zbog čega se Uskrs salvi u proljeće

Prema Bibliji, Isusova muka, raspeće i uskrsnuće poklapa se sa židovskim blagdanom Pashe, koja se slavi na prvi Puni mjesec nakon proljetnog ekvinocija.

Gledano povijesno, Isus je uskrsnuo prvu nedjelju nakon židovskog praznika Pashe. Međutim, kršćani nisu htjeli biti ovisni o židovskom blagdanu, pa su determinirali datum Uskrsa na drugi način.

To je dovelo do toga da se odredi neko službeno pravilo od strane Katoličke crkve. To je napravljano 325 godine, kada je utvrđen propis da se Uskrs slavi kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Pojednostavljeno to znači da Uskrs pada na prvu nedjelju nakon prvog Punog mjeseca koji se pojavi nakon proljetnog ekvinocija. Od tada pa sve do danas datum Uskrsa ovisi o položaju Mjeseca i proljetnom Ekvinociju. Za one kršćane koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru (Pravoslavna crkva) vrijedi još i pravilo da Uskrs mora biti nakon Pashe, pa se zbog toga ponekad katolički i pravoslavni Uskrs poklapaju, odnosno slave na isti dan. Sljedeći put kada će doći do preklapanja se očekuje na proljeće 2025. godina (20.travnja)

U međuvremenu su u Crkvi predlagane brojne reforme računanja datuma Uskrsa, ali za sada ni jedna nije prihvaćena, te se datum Uskrsa i dalje određuje na gore navedeni datum.

Ovo su datumi na koje ćemo slaviti Uskrs do 2030. godine:

2025.: 20. travnja
2026.: 5. travnja
2027.: 28. ožujka
2028.: 16. travnja
2029.: 1. travnja
2030.: 21. travnja

Kada se Uskrs može proslaviti najranije, a kada najkasnije

Datum Uskrsa se proslavlja između 21. ožujka, a najkasnije 25 travnja.
Najraniji Uskrsi

Uskrsi koji će se proslaviti najranije u kalendarskoj godini:

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 22. ožujka je Uskrs 2285. a zatim Uskrs 2353.

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 23. ožujka je 2160. a zatim Uskrs 2228. godine.

Kasni Uskrsi

Uskrsi koji će se proslaviti najkasnije u godini:

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 25. travnja je Uskrs 2038. godine, a zatim se neće slaviti na ovaj datum sve do iza 25. stoljeća.

Sljedeći Uskrs koji će se slaviti 24. travnja je Uskrs 2095. godine, a zatim Uskrs 2163. i Uskrs 2231.

Kopirati
Drag cursor here to close