Obilježena 77. obljetnica

Zagreb se prisjetio ubojstva širokobrijeških franjevaca i pučanstva

Zbor franjevačkih bogoslova svečano je pjevao tijekom cijelog misnog slavlja.
Kultura / Vjera | 08. 02. 2022. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Franjevačkog samostana u zagrebačkoj Dubravi i Zavičajne zajednice Široki Brijeg (ZZŠB) u Zagrebu je u ponedjeljak 7. veljače, obilježena je 77. obljetnica stradanja franjevaca i puka u kao ''Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega'' u crkvi Bezgrešnog začeća BDM.

Svetu misu predvodio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, v.d. Pročelnika Katedre moralne teologije na Katoličko bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz koncelebraciju trinaestorice svećenika, priopćila je Zavičajna zajednica Široki Brijeg.

Zbor franjevačkih bogoslova svečano je pjevao tijekom cijelog misnog slavlja.

Prof. Matulić osvrnuo se na nemile događaje u veljači ’45 na Brijegu i cijeloj Hercegovini u Drugom svjetskom ratu te objasnio da nijedna ideologija ne može zatrti vjeru i Božju volju i da Evanđelje poziva na oprost.

Foto: PR / Misa u Zagrebu za pobijene franjevce

''Naša je dužnost znati imena nalogodavaca i izvršitelja zločina, kao i same zločinačke ideologije, ali isto tako naša je dužnost oprostiti ubojicama jer nas na to poziva Gospodin naš Isus Krist''!

Prije svečanog blagoslova, domaćin fra Svetozar Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravi uputio je riječi hrvatskim braniteljima, svećenicima, pjevačima, časnim sestrama, Zavičajnoj zajednici Široki Brijeg na suorganizaciji, te vjernicima podrijetlom iz Širokog Brijega, Hercegovine, ali i mnoštvu Zagrepčana prijatelja Širokobriježana i štovatelja pobijenih širokobrijeških fratara i puka.

Zbog epidemioloških mjera nije održano tradicionalno druženje u dvorani samostana nakon svete mise.

Kopirati
Drag cursor here to close