Popuštene mjere

Vjernici dočekali: Brojka hodočasnika na hadžu povećana na milijun

Ovogodišnji hadž bit će dopušten osobama mlađim od 65 godina, koje su primile cjepiva protiv covida-19 odobrena od saudijskog ministarstva zdravlja, izvijestila je saudijska državna novinska agencija SPA.
Kultura / Vjera | 09. 04. 2022. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija objavila je u subotu da će povećati broj muslimana kojima je dopušteno obavljanje ovogodišnjeg hadža na milijun unutar i izvan kraljevstva, nakon što je to zbog covida-19 u zadnje dvije godine ograničila na domaće hodočasnike.

Prije pandemije, milijuni muslimana iz cijelog svijeta obično su obavljali hadž, ključni stup islama, prenosi Hina. 

Kako bi se smanjio rizik od širenja koronavirusa, prošle godine je u hadžu smjelo sudjelovati oko 60.000 potpuno cijepljenih Saudijaca i muslimanskih stanovnika.

Ovogodišnji hadž bit će dopušten osobama mlađim od 65 godina, koje su primile cjepiva protiv covida-19 odobrena od saudijskog ministarstva zdravlja, izvijestila je saudijska državna novinska agencija SPA, pozivajući se na ministarstvo zaduženo za hadž.

Hodočasnici koji dolaze u Saudijsku Arabiju morat će pokazati negativan rezultat PCR testa za otkrivanje koronavirusa koji je proveden unutar 72 sata prije odlaska u kraljevstvo, dodaje se.

Ovogodišnji hadž zakazan je za srpanj.

Hodočašće je najveće okupljanje muslimana na svijetu.

Prošli mjesec, Saudijska Arabija, kolijevka islama, uvelike je ublažila ograničenja protiv pandemije.

Jedan od pet stupova islama, hadž je obavezan jednom u životu za sve muslimane, ako za to imaju financijske i fizičke mogućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close