Dan Oružanih snaga BiH

Vjera u vojsci

Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine danas, 1. prosinca, obilježavaju 17. godina rada i postojanja.
Kultura / Vjera | 01. 12. 2022. u 08:15 MINA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine danas, 1. prosinca, obilježavaju 17. godina rada i postojanja.

Vojno muftijstvo je značajna struktura u Oružanim snagama naše zemlje, organizirano primjereno vojnoj strukturi. Integrirano je u sve sfere obrane, a njegova imamska služba brine o vjerskom životu muslimana angažiranih u organizacijskim postrojbama Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Poslovi vojnih imama čuvaju tradiciju imamskog poziva prema organizacijskoj strukturi Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i standardima vojne vjerske službe NATO-a.

Kako je za Agenciju MINA naglasio pukovnik Suvad Rogo, koji je aktivno sudjelovao u procesu osnivanja ove strukture, Vojno muftijstvo više od dva desetljeća uspješno funkcionira u obrambenim institucijama Bosne i Hercegovine.

''Proces uspostave Vojnog muftijstva u nekadašnjem Federalnom ministarstvu obrane (FMO) BiH započeo je još 1999. godine, a aktivnosti na ovom važnom projektu za IZ u BiH, ali i za FMO i Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine vodili su tadašnji vojni muftija Ismail-ef. Smajlović, sadašnji vojni muftija Hadis-ef. Pašalić i vrijedna skupina vojnih imama u strukturi Vojske Federacije BiH uz svesrdnu potporu tadašnjeg reisul-uleme dr. Mustafa-ef. Cerića, sadašnjeg muftije sarajevskog dr. Nedžad-ef. Grabusa, ali i drugih ljudi iz zajednice i iz obrambenih struktura“, naveo je pukovnik Rogo.

Vojno muftijstvo je tada djelovalo samo, a izazovi su bili veliki da ovaj ovaj važan duhovni segment bude ugrađen u jedan sustav, kakav je obrambeni.

''Nešto kasnije, stidljivo će u ove strukture polako ulaziti predstavnik Katoličke crkve u BiH, koji je imao sreće da uči od najboljih i da na lakši način savlada izazove i prepreke na koje bude nailazio. Od 1999. godine Vojno muftijstvo je razvilo kvalitetne programe rada, ostvarilo značajne kontakte s partnerima iz međunarodnog okruženja, posebno sa glavnim kapelanom Američkih snaga za Europu, učestvovalo na brojnim konferencijama rukovoditelja vjerskih službi zemalja NATO-a, te programima za razmjenu iskustava u oblasti edukacije, školovanja kapelana, vojnih imama i drugih koji rade na poslovima duhovne skrbi u suvremenim obrambenim sustavima i vojskama zemalja NATO članica“, kazao je pukovnik Rogo.

Naveo je da se uspostavom Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine 2005. godine javila potreba za reformom i u ovom segmentu, pa se tako pristupilo uspostavi Jedinstvene vjerske službe u MO i OS BiH.

''Ovog puta bilo je potrebno u potpunosti uključiti Katoličku crkvu u BiH u ovaj proces, a i Srpsku pravoslavnu crkvu po prvi put uvesti u sustav obrane. Procese je ponovno vodio muftija vojni Ismail-ef. Smajlović, dok sam osobno servisirao dio administrativnih, konzultativnih i operativnih poslova u vezi sa uspostavom jedinstvene vjerske službe u MO i OS BiH.

Bio je to težak, izazovan, na momente i mukotrpan i predan rad svih učesnika, s ciljem da se dođe do zadovoljavajućih, korisnih i provedivih rješenja u ovoj oblasti“, naglasio je on.

Kako je kazao, kao rješenja, tijekom ovog procesa nuđeni su različiti modeli - američki, kanadski, njemački, austrijski, grčki i drugi, ali ''niti jedan od ponuđenih nije bio u potpunosti primjenjiv na naše prilike''.

''Američki i kanadski modeli su primarno protestantski, neki su preferirali kombinaciju ovoga dvoga, a moralo se uzeti u obzir i pravoslavni segment, tako da se na kraju morao osmisliti jedan jedinstven naš, bosanskohercegovački model. Tako je formirana jedinstvena vjerska služba, usvojeni su važni dokumenti za njeno uspješno funkcioniranje - Sporazum o uspostavi i funkcioniranju jedinstvene vjerske službe u MO i OS BiH i Pravilnik o funkcioniranju jedinstvene vjerske službe u MO i OS BiH“, naveo je on.

Poručio je da je ovo bio važan korak i važan poduhvat za sustav obrane, ali i za crkve i Islamsku zajednicu u BiH.

''Pohvalno je što je ovaj segment u strukturi obrane prepoznat kao važan, što je praksa i svih zemalja NATO članica. U stvarnosti i na terenu ovo je jedan od značajnih segmenata koji sustav zapovijedanja i rukovođenja čini jačim i pri tome vodi računa o jačanju borbenog morala i sposobnosti pripadnika OS BiH“, naglasio je pukovnik Rogo.

Govoreći o 17. godišnjici, kazao je da će Ministarstvo obrane brojnim aktivnostima svečano obilježiti ovaj značajan jubilej, kako za pripadnike Oružanih snaga i Ministarstva obrane, tako i za sve narode i građane naše zemlje.

''Oružane snage BiH danas, isto kao i u godinama kada su formirane, uspijevaju uprkos brojnim izazovima da odgovore na sve postavljene misije i zadatke. Najvrijedniji resurs, sa kojim raspolažu OS BiH, jesu njeni pripadnici, koji svojim predanim i profesionalnim radom i angažmanom pokazuju da su dostojni misije i zadataka koji su pred njih postavljeni. Naši pripadnici koji se upućuju na školovanje i obuke u inozemstvo, u većini slučajeva su najbolje ocijenjeni pripadnici i mi smo posebno ponosni na ove činjenice. Na ovaj način OS BiH i njeni pripadnici postali su najbolji veleposlanici naše zemlje u inozemstvu i u međunarodnim krugovima, i potvrdili često ponavljanu sintagmu da su OS BiH najbolji i najorganiziraniji dio bh. društva“, zaključio je pukovnik Rogo.

Kopirati
Drag cursor here to close