Bog je Ljubav

Vilim Karlović u Hercegovini: Poslušajte živopisno svjedočanstvo života, vjere i oprosta

U širokobriješkom kinu ''Borak'' 19. lipnja, održat će se predavanje Vilima Karlovića na temu ''Bog je Ljubav'' (I. Iv 4, 16).
Kultura / Vjera | 11. 06. 2019. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U širokobriješkom kinu ''Borak'' 19. lipnja, održat će se predavanje na temu ''Bog je Ljubav'' (I. Iv 4, 16).

Organizatori navode kako će ''ovu najljepšu rečenicu sv. Pisma približit će nam kroz svoj život i svjedočanstvo hrvatski branitelj, sportaš i publicist, sudionik obrane Vukovara te jedan od sedmorice koji su preživjeli Ovčaru - Vilim Karlović''.

Rođen je u Zagrebu 27. listopada 1970. S 20 godina, kao dobrovoljac, uključuje se u obranu Domovine ostavivši iza sebe suprugu Vlatku i 5-mjesečnog sinčića Zvonimira.

Iako je bio vrsni sportaš i seniorski prvak bivše države u ''full contactu'', odustao je od svoje ideje da kao kick boxing borac ode van i stvori karijeru. Umjesto toga prijavio se u 1. Gardijsku brigadu Tigrovi, te izrazio želju da s još nekolicinom svojih suboraca ode u Vukovar.

U Vukovar je otišao 30. rujna 1991. godine – kao zadnja borbena skupina koja je stigla u grad. Sudjeluje u borbama na prvoj crti bojišnice na Silosima i Sajmištu, a nakon što je obrana grada postala nemoguća, Vilim i četvorica suboraca dočekuju pad grada u Vukovarskoj bolnici:

''Nakon što smo se ‘pozdravili’ s našim puškama ušli smo u bolnicu i to mi je bio jedan od težih trenutaka. Ulaziš unutra, gledaš sve te ranjene, žene, djecu i shvaćaš da ih više ne štitiš. Da ne štitiš nikoga. Ostaje ti SAMO MOLITVA I VAPAJ BOGU''.

Nakon što ga je Gospodin čudesno izbavio u trenucima mučenja, spasio strijeljanja na Ovčari te masakra na Veleprometu odveden je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici. U jednom od zloglasnijih srpskih zatvora za ratne zarobljenike prolazi najgore torture, mučenja i zlostavljanja kojima odolijeva zahvaljujući velikoj duhovnoj i tjelesnoj snazi kao i vojničkoj disciplini. Na slobodu je pušten nakon točno šest mjeseci, razmjenom ratnih zarobljenika.

Sudjeluje u svim daljnjim akcijama Hrvatske vojske (Maslenica, Bljesak, Oluja), a 1999. i 2000. aktivan je u prilagodbi Hrvatske vojske novom ustroju NATO-ve organizacije.

Godine 2002. provodi najuspješniju simulacijsku vježbu za obuku zapovjedništva i stožera u Hrvatskom vojnom učilištu. Sa svojim stožerom potpuno je porazio protivnika i bio prvi kojem je to uspjelo nakon 14 generacija.

Vrhunac priznanja bio je kompliment američkoga generala da je stožer kojim zapovijeda satnik Karlović spreman doći u jednu od elitnih američkih postrojbi, 82. regimentu, i biti u vrhu po uspješnosti zapovijedanja i vođenja postrojbe.

Karlović smatra da Hrvatska vojna doktrina mora usmjeri zemlju da bude ''vojni lider'' na prostorima bivše Jugoslavije i mala, ali respektabilna vojna sila.

Razočaran lošim uvjetima podređenih vojnika, dočasnika i časnika te novonastalim okolnostima, satnik Karlović, jedan od najperspektivnijih mladih časnika HV-a, 2003. godine podnosi zahtjev za umirovljenje i ubrzo odlazi u mirovinu.

Sa svojom suprugom Vlatkom dobio je ukupno šest sinova: Zvonimira, Krešimira, Branimira, Trpimira, Ratimira i Hrvatimira.

No uskoro se nad njegovim životom ponovno podiže taman oblak, ovaj put zbog ubojstva kuma što ga dovodi do toga da se ponovno vrati Prvoj Ljubavi – Isusu i danas svjedoči o snazi oprosta po uzoru na Isusa Krista.

''Ovo svakako vrijedno i živopisno svjedočanstvo života, vjere i oprosta nipošto ne smijete propustiti. Na poseban način pozivamo sve hrvatske branitelje da poslušaju njegovu priču i otvore se snazi oprosta i Ljubavi prema svima, a pogotovo neprijateljima. Bez oprosta nema Života. Također, pozivamo sve mlade da dođu i čuju o žrtvi na kojoj se gradila Domovina, nakon više stoljeća težnji i vapaja našeg naroda. Ono što ne poznajemo ne možemo ni voljeti'', navode organizatori predavanja.

Predavanje je najavljeno u Širokom Brijegu, kino Borak 19.6.2019. s početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close