Sarajevo

Vijeće muftija povodom širenja koronavirusa donijelo više preporuka i zaključaka

Sjednici zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa nisu prisustvovale muftije izvan Bosne i Hercegovine.
Kultura / Vjera | 17. 03. 2020. u 15:31 MINA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u utorak je u Sarajevu održana 24. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Sjednici zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa nisu prisustvovale muftije izvan Bosne i Hercegovine. Na sjednici su muftije raspravljali o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice.

Prihvaćen je Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2019. godinu. Razmatrani su izvještaji o radu i financijskom poslovanju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu na koje je Vijeće muftija dalo pozitivno mišljenje.

Vijeće muftija je utvrdilo visinu nisaba za redžeb 1441. h.g. u iznosu od 8.557,00 KM ili 4.388,00 EUR.

Foto: MINA / Sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH

Odlučeno je da će se zbog stalnih promjena cijena zlata na svjetskim burzama nisab u narednom periodu određivati na mjesečnom nivou.

Vijeće muftija je razmatralo aktualnu situaciju povodom širenja koronavirusa i donijelo više preporuka i zaključaka koji su sažeti u tekstu dokumenta nazvanog ''Stavovi, uputstva i preporuke Vijeća muftija u vezi sa pandemijom koronavirusa''.

Među usvojenim instrukcijama je i Instrukcija/Uputstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o gasuljenju, opremanju i dženaza-namazu osobe koja je umrla uslijed zarazne bolesti.

Zaključeno je da muftije intenziviraju svoje prisustvo u javnosti kako bi apelirali na vjernike da se pridržavaju instrukcija nadležnih organa, ali i kako bi se više posvetili dovama i ibadetima.

Predramazanska savjetovanja koja su se trebala održati ovih dana u Sarajevu održat će se na nivoima muftijstava sa glavnim imamima.

Vijeće muftija je prihvatilo Plan ramazanskih aktivnosti Rijaseta i njegovih organizacijskih jedinica za 1441.h.g./2020. godinu i Program Rijaseta za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Na sjednici je usvojen i Protokol šehidske dženaze za žrtve Prijedora i Kozarca.

Na kraju su razmatrani i prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close