Vjersko punoljetstvo

Veliki događaj za Ytzhaka i zajednicu: U sarajevskoj sinagogi održana bar micva

Kada navrši trinaest godina života, Židov postaje vjerski punoljetan i osobno odgovoran za svoje postupke. Do tog vremena, za njegove postupke je odgovoran njegov otac.
Kultura / Vjera | 29. 05. 2021. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskoj sinagogi sinoć je održana bar micva Ytzhaka Martinčevića Kolonomosa koji je time proslavio svoje vjersko punoljetstvo, priopćeno je iz Židovske općine Sarajevo.

“Ovaj erev Šabat će biti poseban jer svoju bar micvu (vjersko punoljetstvo) slavi naš Ytzhak Martinčević Kolonomos“, istaknuli su iz JŽidovske Općine.

Naziv ”bar micva” se upotrebljava u Talmudu za svakog odraslog čovjeka koji se nalazi ”pod obvezom” ispunjavanja božanskih zapovijesti i obavljanja vjerskih obreda. Kada navrši trinaest godina života, Židov postaje vjerski punoljetan i osobno odgovoran za svoje postupke. Do tog vremena, za njegove postupke je odgovoran njegov otac.

Ovo je velika svečanost za roditelje i djecu, a obilježava se kada djevojčica napuni 12, odnosno dječak 13 godina. U tom uzrastu dječak ima svoju bar micvu, a kod djevojčica se taj čin zove bat micva.

Kako je navedeno iz Židovske Općine Sarajevo, ovo je veliki događaj za Ytzhaka, njegovu obitelj, ali i cijelu židovsku zajednicu koja je sinoć dobila još jednog člana minjana (molitveni kvorum od 10 odraslih muškaraca).

Vjerska služba je održana sinoć u 19:00 sati.

O ovome događaju se oglasila i baronessa Arminka Helić, jedina baronessa porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koja je u svojoj objavi na Twitteru navela kako je dobila fotografiju od prijatelja iz BiH.

“Nakon mnogo godina Bar Mitzwah održava se u sinagogi u Sarajevu. Kolegi Bosancu šaljem najbolje želje i mazel tov dok slavi svoj Bar mitzwah!“, istakla je baronessa Helić.

Kopirati
Drag cursor here to close