Najodabranija noć

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-Kadr, noć sudbine

Po predajama, islamski učenjaci kažu da je u noći Lejletu-l-kadr Allah, dž.š., spustio čitav Kur'an iz Levhi Mahfuza na dunjalučko nebo, a potom je naredio Časnim pisarima da ga prepišu.
Kultura / Vjera | 19. 05. 2020. u 08:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, večeras u mjesecu ramazanu svečano obilježavaju 27.noć Lejletu-l-kadr, noć u kojoj je počelo objavljivanje Kur'ana na srce Muhammeda, a.s., i to je događaj kojeg Zemlja nije vidjela, njegovu veličinu, značenju i utjecaju koji je imao na život čitavog čovječanstva.

''Lejletu-l-kadr je veličanstvena noć zato što ju je Allah izabrao da ona bude početak objavljivanja Kur'ana. Ona je veličanstvena po onome što Kur'an sadrži iz sfere vjerovanja, poimanja, šerijatskih propisa i etike koja širi mir na Zemlji i u svijesti'' - navodi ef. Šljivo.

Prema mišljenju većine uleme, podsjeća, Lejletu-l-kadr je u mjesecu ramazanu, a najispravnije mišljenje, koje zastupa veliki broj islamskih učenjaka, jeste da je ova mubarek noć u jednoj od zadnjih deset noći ramazana. Na našim prostorima, kao i u mnogim dijelovima islamskog svijeta, općeprihvaćeno je mišljenje, a koje se temelji na osnovu hadisa, da se radi o 27-oj noći mjeseca ramazana.

Po predajama, islamski učenjaci kažu da je u noći Lejletu-l-kadr Allah, dž.š., spustio čitav Kur'an iz Levhi Mahfuza na dunjalučko nebo, a potom je naredio Časnim pisarima da ga prepišu, a onda ga je melek Džibril postepeno, dio po dio, objavljivao Muhammedu a.s. tijekom 23 godine njegova poslanstva, kao uputu, ili odgovor na pitanja i situacije kroz koje je prolazio.

Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr bit će održana večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 21.30 sati.

Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur ef. Malkić održat će uvodno obraćanje i proučiti Kadersku dovu, dok će vaz kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, javlja MINA.

Direktan prijenos programa, u kojem će učestvovati i učači Kur'ana i izvođači kasida, bit će omogućen putem BIR Televizije i BHRT-a, te Radija BIR.

Nakon svečanog programa klanjat će se jacija, teravih i vitr - namaz, s početkom u 22.07 sati.
Iako je došlo do ublažavanja određenih mjera, Rijaset Islamske zajednice u BiH podsjeća da je tijekom dolaska i boravka u džamijskim prostorima obvezno nošenje maske, pridržavanje mjera fizičke distance, te dezinfekcije prilikom ulaska u džamiju.

Kopirati
Drag cursor here to close