Široki Brijeg

Uskoro osmi ''Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca''

U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu u nedjelju 4. veljače započinju ''VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca''.
Kultura / Vjera | 29. 01. 2018. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu u nedjelju 4. veljače započinju osmi ''Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'' u povodu 73. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'', na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem, priopćeno je.

Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18 sati. Ovogodišnji predvoditelji su: fra Antonio Šakota, fra Domagoj Šimić i fra Ivan Matić. Oni u svojim zajednicama trenutno rade s Franjevačkom mladeži i Trećim franjevačkim redom ili su kroz proteklo vrijeme u tome bili itekako djelatni.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na ''7. nagradnom natječaju'' s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti mladež, drugoga pučkoškolci, a trećega odrasli.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao ''Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk'', što ga je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao ''Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja'', što ga je proglasila Županija Zapadnohercegovačka.

''Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu'', navode iz Vicepostulature.

U sklopu ovih dana sjećanja, 5. veljače u 10 sati izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo Županije Zapadnohercegovačke te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk Božji na Trgu širokobrijeških žrtava, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close