U Galeriji 'Aluminij'

U Mostaru izložena relikvija Svetog križa

Taj je križ stoljećima dijeljen i slan u župe puku na štovanja.
Kultura / Vjera | 20. 03. 2018. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbu pod nazivom 'Pasionska baština' iz riznice Karmela svetog Ilije, u sklopu koje je izložena i relikvija Svetog križa, svečano je u utorak navečer u Galeriji "Aluminij" u Mostaru otvorio vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Tom prigodom kardinal je kazao kako ova izložba ima višestruko značenje.

Bljesak.info / S izložbe Pasionska baština

Ocijenio je kako je riječ o zajedničkoj povezanosti kulturne baštine, starina i nove stvaralačke umjetnosti s pasionskom baštinom, koja opet ima svoju poruku da ljudi, ono što proživljavaju, utkaju u svoje radove.

''Ovo večeras je demonstracija takvih radova koji nam žele poručiti da ne počinje svijet s nama, a nadam se da neće ni završiti'', poručio je kardinal Puljić.

Bljesak.info / S izložbe Pasionska baština

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić istaknuo je kako je na izložbi prikazano oko 20 križeva što je, po njegovom mišljenju, izvrsna prilika za pripremu za Veliki tjedan i Uskrs.

Biskup je izrazio zadovoljstvo što je ovakva izložba upriličena u multikulturalnom Mostaru te pozvao sve ljude, bez obzira na vjersku pripadnost, da posjete izložbu.

Bljesak.info / S izložbe Pasionska baština

Relikvijar Svetoga križa, autentični je komadić drvenoga križa na kojemu je raspet Isus Krist, a prema predaji, u 4. ga je stoljeću, u Svetoj Zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica (sv. Helena) i to je otkriće priznato od službene Crkve. Taj je križ stoljećima dijeljen i slan u župe puku na štovanja.

''Dio je završio u Rimu, a u 18. stoljeću u Ceseni (Italija) jedan je manji dio odvojen i to je taj dio koji se nalazi u Galeriji 'Aluminij' u Mostaru. Naime, od veće relikvije odvojen je jedan maleni dio i smješten unutar kristalnoga križa, urešenog zrncima srebra. Taj relikvijar je završio u Njemačkoj da bi nakon obnove crkve u BiH, nakon nesretnih ratnih zbivanja, u mnoštvu umjetnina koje su stigle iz Njemačke kao pomoć Katoličke crkve, crkvi u BiH, stigao taj relikvijar'', istaknuo je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Bljesak.info / S izložbe Pasionska baština

Po njegovim riječima, nakon mnogo godina poslije, čišćenjem relikvijara ispao je iz njegovog podnožja opečaćen i potvrđen certifikat napisan na latinskom jeziku kao autentičan.

''Ovo nije samo izložba za katolike i kršćane, ovo je izložba za sve ljude koji žele doživjeti nešto jedinstveno i umjetnički vrijedno'', kazao je Juka. Relikvijar je trajno smješten kao dio riznice i u vlasništvu je Karmela svetog Ilije na Buškom jezeru.

Bljesak.info / S izložbe Pasionska baština

Prior Karmela sv. Ilije otac Zvonko Martić, idejni začetnik ovoga događaja, kazao je kako je Pasionska baština iz riznice Karmela svetog Ilije, pored relikvija Svetog križa koji je središnji izložak ove izložbe, podijeljena u tri cjeline.

Po njegovim riječima, jedna je sami relikvijar, drugi dio su umjetnine slike i skulpture, koje su djela i suvremenih autora i nepoznatih autora poput slike Rane svetog Franje, dok je treći dio etnografski gdje dominiraju fotografije Jasmina Fazlagića, umjetničkog fotografa iz Sarajeva koji je obilazio BiH i bilježio pučke običaje svih naroda, a ovdje su izdvojene one koje se tiču korizmenih običaja Hrvata u BiH.

Bljesak.info / S izložbe Pasionska baština

Otac Zvonko istaknuo je kako ovom izložbom prikazuju tek djelić svoje riznice stare nepunih dvanaest godina.

Izložba ostaje otvorena do 5. travnja.

Bljesak.info / S izložbe Pasionska baština
Kopirati
Drag cursor here to close