Mjesto susreta u Novom Travniku

U duhu zajedništva: Topići grade kapelu sv. Ivana Pavla II i 'Ljudsko bratstvo'

"Treba razlikovati narode i stranke - nek stranke rade svoj posao, ali narodi trebaju živjeti i mogu živjeti, vrlo lijepo i vrlo dobro", podsjeća nas Topić.
Kultura / Vjera | 08. 10. 2022. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Novog Travnika stiže inspirativna priča o snazi zajedništva, koja, usprkos teškim vremenima, pokazuje istinske vrijednosti i bogatstvo različitosti naše zemlje.

U naselju Margetići, uz podršku svih vjerskih zajednica, počela je izgradnja kapele svetog Ivana Pavla II i Centra Ljudsko bratstvo. To će biti mjesto susreta kakvih u gradu mladosti sigurno neće nedostajati, piše Federalna

Za sve vjeroispovijesti

Na mjestu gdje su nekad bili temelji stare obiteljske kuće, u koju su uvijek rado svraćali gosti svih vjeroispovijesti, uz podršku Hrvatskog kulturnog društva Napredak, članovi obitelji Topić počeli su gradnju objekta koji bi ponovo trebao oživjeti ljudske odnose i biti mjesto susreta. Kapela i Centar su, kažu, zahvala Bogu za sve dobro koje nam je dao - Bosnu i Hercegovinu, Novi Travnik, Napredak, koji ove godine slavi 120 godina te obitelj.

"Uzeli smo ime Ljudsko bratstvo - to je dokument koji su potpisali papa Franjo i rektor Kraljevskoga sveučilišta Ahmed el Taib - upravo pozivajući ljude da se sjete da su braća i sestre. I to, ja mislim, da je pozitivno i dobro, da stvaramo pozitivnu atmosferu, da stvaramo prijateljstvo", kazao je predsjednik Upravnog odbora Zaklade Ljudsko bratstvo Franjo Topić.

Slično misle i mještani ovog novotravničkog naselja, koje, poput brojnih drugih mjesta u našoj zemlji - što zbog loših politika, što zbog egzistencije i nesigurnosti - sve više ostaje bez ljudi. Oni, uglavnom stariji, koji još žive na svojim ognjištima, svjedoče snazi zajedništva koju ovdje gaje kroz stoljeća.

"Svi lijepo pričamo, govorimo, iziđemo na kavu jedni drugima, posjećujemo se, svi redom. Nitko nikoga ne mrzi, svak sa svakim govori, nitko nije ni s kim u zavadi", priča Anđa Lozančić.

Bez tenzija 

"Generacijama unazad ovdje su ljudi vrlo precizno znali naći mjeru, da poštuju svoje, vjersku raznolikost jer ovdje su uglavnom živjeli katolici i muslimani, a da poštuju i onu drugu. Ovo je jedan vrlo lijepi čin koji pokazuje razumijevanje i komšijski odnos dobar, to mi gajimo otkad se znamo, tako da je ovo neki logičan događaj", govori Zijad Krnjić.

Projekt je značajan i po podršci koju su, uz brojne organizacije, dali i predstavnici svih vjerskih zajednica, uz Vrhbosansku nadbiskupiju i reisu-l-ulema Islamske zajednice te pravoslavni paroh travnički. Šaljući tako snažne poruke.

"Da budemo više prijatelji. Ova je zemlja lijepa, ima lijepu klimu, imamo lijep pejzaž, imamo šuma – samo, ljudi, trebamo je voljeti. Treba razlikovati narode i stranke - nek stranke rade svoj posao, ali narodi trebaju živjeti i mogu živjeti, vrlo lijepo i vrlo dobro", podsjeća nas Topić.

Uz kapelu, koja će nositi ime Ivana Pavla II, koji je za BiH u najtežim vremenima učinio mnogo, planirana je i gradnja dvorane te sadržaja za putnike. A sve s ciljem da bude mali korak u poboljšanju stanja i odnosa među ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close