Žrtve ratova

U Drvaru će se održati 'Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjalučke biskupije'

Potom će biti upriličeno polaganje vijenaca pred spomen-križem poginulim hrvatskim braniteljima, priopćeno je iz Župe Drvar.
Kultura / Vjera | 26. 07. 2018. u 10:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Drvaru će se u petak, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, u župnoj crkvi sv. Josipa održati "Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjalučke biskupije" kojim će se komemorirati sve mučenike i žrtve ratova i totalitarizama 20. stoljeća s područja te biskupije. 

Molitveni skup u Drvaru započinje pobožnošću tzv. "križnog puta mučenika" nakon kojega će, s početkom u 11 sati, svečanu svetu misu predvoditi banjalučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu sa svećenicima. 

Potom će biti upriličeno polaganje vijenaca pred spomen-križem poginulim hrvatskim braniteljima, priopćeno je iz Župe Drvar. 

Ovaj spomendan uveden je 2001. i nosio je naziv "Dan drvarskih mučenika" u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika koji su se vraćali s hodočašća iz Knina, a odredbom banjalučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija od 2008. godine mijenja ime u "Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjalučke biskupije". 

U subotu, 28. srpnja, biskup Komarica predvodit će misu u župnoj crkvi u Bosanskom Grahovu u 11 sati, kojom će se komemorirati 77. obljetnica mučeničke smrti grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića i preko 200 grahovskih Hrvata-katolika. 

"Molitveno sjećanje nije niti smije biti pozivanje na mržnju ili osvetu, nego molitva za pokoj duša tih žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt. Kao kršćani i za počinitelje zla molimo Božje smilovanje i obraćenje. Ujedno želimo i molimo da se ubrza dan kada ćemo barem neke od tih žrtava, koji su pravi kršćanski mučenici, ubijeni iz mržnje na vjeru, vidjeti na svojim oltarima kao - od Crkve službeno proglašene - uzore ljubavi prema Bogu i bližnjemu, koji su za te ideale žrtvovali svoj vlastiti život", navodi se u pozivu na ovaj molitveni skup.

Kopirati
Drag cursor here to close