Tomislavgrad i Prozor-Rama

Vjernici proslavili Petrovdan u Mesihovini i Ljubuncima

Svetu misu u Ljubuncima predvodio je i pod njom propovijedao mjesni župnik Ivo Tomić, koji je okupljenim župljanima i hodočasnicima izrekao riječi dobrodošlice i zahvale.
Kultura / Vjera | 29. 06. 2020. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Rama - Prozor.info / Petrovdan u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol

U župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol proslavljena je svetkovina Sv. Petra i Pavla. Sveta misa slavljena je u 11 sati u mjestu Ljubunci, na lokalitetu Vrdol (Mašeta) kod zavjetne kapelice sv. Petra i Pavla i svećenikova groba.

Svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao mjesni župnik Ivo Tomić, koji je okupljenim župljanima i hodočasnicima izrekao riječi dobrodošlice i zahvale.

Foto: Rama - Prozor.info / Petrovdan u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol

Svetoj misi prethodile su pučke pobožnosti - obilazak svećenikova groba, zavjetne kapelice i kipa sv. Petra, a vjernici su imali priliku i Ispovjediti se.

Foto: Rama - Prozor.info / Petrovdan u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol

U završnom dijelu prigodne i nadahnute propovijedi, župnik Ivo između ostaloga pozvao je nazočne vjernike da po zagovoru apostolskih prvaka nastoje i u budućnosti svjedočiti kršćansku vjeru na svojoj rodnoj grudi.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uljepšao je dio članova župnoga zbora “fra Stjepan Barišić”, a prigodne svetopisanske tekstove pročitale su mlade čitačice.

Foto: Rama - Prozor.info / Petrovdan u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol

Po završetku euharistijskog slavlja, uslijedilo je prigodno druženje, javlja rama-prozor.info. 

Sveti Petar i Pavao zaštitnici su filijalne crkve u Mesihovini, stoga je i ondje bilo posebno svečano. Procesija s kipom svetoga Petra prethodila je svetom misnom slavlju koje je predvodio fra Mario Ostojić.

Foto: Tomislavcity / Petrovdan u Mesihovini

''Okupili smo se danas oko naših prvaka Petra i Pavla da slavimo Krista. Vjerujem da svi u životu imamo teškoće za koje smo došli tražiti pomoć'', kazao je fra Mario u uvodnoj riječi, a okupljeni je puk počastio ugodnom i poučljivom homilijom.

Foto: Tomislavcity / Petrovdan u Mesihovini

''Ni svetog Petra ni svetog Pavla Bog nije poštedio križa, muke ni sumnje. Nije ni nikoga od nas pa ni svoga sina Isusa Krista. Petar i Pavao bili su različiti i slični u puno toga. Jedan je imao obramben,i a drugi napadački stav. Imali su različite ideje, dok je sveti Petar bio konzervativan, sveti Pavao je bio otvoren novim idejama i situacijama, novim izazovima. Imali su i različit poziv, ali su bili slični po razumijevanju i iskustvu Boga, Božje ljubavi, praštanja i milosrđa'', rekao je fra Mario podsjećajući kako smo svi međusobno različiti i da bi smo se slagali, moramo biti tolerantni i moramo znati opraštati sebi samima a i drugima oko nas.

''Po uzoru na svete Petra i Pavla moramo znati ustati kada padnemo i krenuti dalje pa makar i uplakani jer smo izabrani i važni u Božjem planu spasenja, ništa manje ni više no što su to bili Petar i Pavao. Oni su bili izabrano Božje oruđe, Njegov ključ i Njegov mač, a mi smo prava djeca Božja, djeca svjetlosti i ljubavi i moramo ostvarivati ono što jesmo, a to je prava slika Božja'', kazao je fra Mario.

Video: Procesija, Petrovdan - Mesihovina 2020.

Na koncu misnog slavlja riječi zahvalnosti svojim župljanima, mesihovačkom zboru koji je naveliko doprinio slavlju, braći svećenicima, naročito današnjem propovjedniku fra Mariju Ostojiću, uputio je župnik župe Seonica fra Vinko Kurevija, koji je također okupljene pozvao da se u molitvi sjete svih župljana koji su htjeli nazočiti ovome slavlju ali to nisu mogli. Čestitao je imendan svima koji slave, a odmah nakon svete mise ispred crkve se narod mogao podružiti uz rošku janjetinu i zvuke odlične ženske gange, javio je Tomislavcity. 

Video: Petrovdan 2020. - ganga u Mesihovini

 

Kopirati
Drag cursor here to close