Hrvatski svetac

Sveti Leopold Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od karcinoma

Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato jer je bolovao od raka jednjaka, od kojegaje i umro 1942 u Padovi.
Kultura / Vjera | 09. 02. 2020. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma, piše u nedjelju Jutarnji list.

Tu je odluku vatikanska kurijalna Kongregacija za bogoštovlje i sakramente jučer obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu, gdje je sv. Leopold djelovao do smrti, sazdano njegovo svetište u kojemuje i sahranjen, navodi dnevnik.

Odluka je objavljena uoči katoličkoga Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11 veljače. Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato jer je bolovao od raka jednjaka, od kojegaje i umro 1942 u Padovi.

Prijedlog Kongregaciji uputio je 2016. padovanski biskup Claudio Cipolla, na inicijativu otaca franjevaca kapucina, kojima je pripadao i sv. Leopold te skupine padovanskih liječnika, ne samo onkologa, javlja Hina.

Otac Leopold je rođen 1866 u Hercegnovome kao Bogdan Ivan Mandić, bio je dakle Bokelj, ali poljičkog porijekla (iz Mandićá kod Zakučca). Još u djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih.

Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište u Udineu pa u Bassanu, gdje je ušao u kapucinski red. Za svećenika je zaređen 1890.

Zabilježeno je da je kao mladomisnik svojim redovničkim poglavarima izjavio želju da se vrati u domovinu i radi na sjedinjenju Katoličke crkve i pravoslavnih crkava. I kasnije je naglašavao ekumensko poslanje, donosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close